Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Πώς θα γίνει το δημοψήφισμα



Τον Ιανουάριο, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα έγκρισης ή απόρριψης από τους πολίτες της συμφωνίας των Βρυξελλών της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τον δρόμο που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ των πολιτών στη νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με το πρώτο, το οποίο φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών -επί της νέας δανειακής σύμβασης- για τη συμμετοχή των ιδιωτών, η οποία έχει προσδιοριστεί εντός του Δεκεμβρίου, θα λάβει απόφαση το υπουργικό συμβούλιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Η απόφαση αυτή -στην οποία θα διατυπώνεται σαφώς το ή τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος- θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλής με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι) και εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το δημοψήφισμα να προσδιορίζεται εντός 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δημοψήφισμα διεξάγεται επί κρίσιμου εθνικού θέματος και ως εκ τούτου, το αποτέλεσμά του είναι δεσμευτικό αν σε αυτό συμμετέχει τουλάχιστον το 40%του εγγεγραμμένου εκλογικού σώματος.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, όταν θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση τον Δεκέμβριο, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί σαν νομοσχέδιο μέσω απλής πλειοψηφίας.
Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά στην Ολομέλεια του Σώματος, για να εγκριθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος -επί ψηφισμένου πλέον νομοσχεδίου- απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, κάτι το οποίο θέτει σε σοβαρή επισφάλεια τη διεξαγωγή του, με βάση την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συμμετοχή
Σε αυτή την περίπτωση πάντως, για να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό,απαιτείται η συμμετοχή σε αυτό του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Για να εφαρμοστεί η δεύτερη εκδοχή του δημοψηφίσματος στον βαθμό που η δανειακή σύμβαση θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή – σύμφωνα με νομικού κύκλους – δεν θα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα αφού αποτελεί δημοσιονομικό θέμα για το οποίο υπάρχει απαγόρευση από το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον νόμο Καστανίδη που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο σχετικά με τα δημοψηφίσματα, στους ψηφοφόρους εκτός από το έντυπο του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ επί των ερωτημάτων, θα μοιράζεται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, το δημοψήφισμα διεξάγεται ημέρα Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ οι δαπάνες των κομμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% των δαπανών των εθνικών εκλογών.
Ονομαστική η ψήφος εμπιστοσύνης
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η κρίσιμη ψηφοφορία επί της ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Θα προηγηθεί τριήμερη συζήτηση η οποία θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Η αυριανή διαδικασία θα αρχίσει με την ομιλία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα εγγραφούν και θα πάρουν τον λόγο -με τη σειρά του καταλόγου- οι βουλευτές των κομμάτων.
Οι υπουργοί κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης θα παρεμβαίνουν στον χρόνο που εκείνοι θέλουν και θα μιλούν, ενώ στην κορύφωση της συζήτησης το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να κλείσει η συζήτηση με την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...