Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Το πείραμα με τους δέκα πιθήκους


Μια προσέγγιση για τα όσα ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, με όρους με όρους κοινωνικής μηχανικής
Το  πείραμα που ακολουθεί, με τους πιθήκους, είναι ένα από μια σειρά πειραμάτων του καθηγητή Μίλγκραμ.
"Σε ένα κλουβί που έχουμε κλεισμένους 10 πιθήκους, κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες. Όλοι οι πίθηκοι τρέχουν να πιάσουν το τσαμπί. Ένας από τους πιθήκους, ο πιο γρήγορος, φτάνει πρώτος στο τσαμπί. Εκείνη τη στιγμή, καταβρέχουμε με νερό με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, που έχουν μείνει πίσω.
Αυτός που έτρεξε πρώτος και έπιασε το τσαμπί, τρώει τις μπανάνες και το ευχαριστιέται πολύ. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να στεγνώσουν και να ξεπεράσουν το σοκ από το κατάβρεγμα.
Μετά από 1-2 ώρες, η κατάσταση της ομάδας των…πιθήκων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Βέβαια, οι 9 που έφαγαν το κατάβρεγμα (και δεν έφαγαν μπανάνες), κοιτούν με κάποια ζήλια τον έναν που και τις μπανάνες έφαγε και το κατάβρεγμα το γλίτωσε.

Το φως στη μάχη κατά καρκίνου


044Το φως αποτελεί υποσχόμενο εργαλείο στη μάχη κατά του καρκίνου, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature … Medicine» έδειξε πως θα μπορούσε να παρασκευαστεί ένα φάρμακο που θα επικολλάται στους όγκους αλλά θα ενεργοποιείται όταν το χτυπούν κύματα φωτός.
Αυτό σημαίνει ότι η αγωγή μπορεί να είναι στοχευμένη και να μη βλάπτει τους περιβάλλοντες ιστούς.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Maryland, χρησιμοποίησαν αντίσωμα που στοχεύει πρωτεΐνες στην επιφάνεια κακοηθών κυττάρων.
Στη συνέχεια επικόλλησαν μια χημική ουσία, την IR700, στο αντίσωμα. Το IR700 ενεργοποιείται όταν χτυπάται από εγγύς υπέρυθρο φως που μπορεί να εισχωρήσει μερικά εκατοστά στο δέρμα.
Για να ερευνήσουν το συνδυασμό αντισώματος-χημικής ουσίας οι ερευνητές εμφύτευσαν καρκινικούς όγκους στην πλάτη ποντικών. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε το φάρμακο και εκτέθηκαν σε εγγύς υπέρυθρες ακτίνες.

Αύξηση-ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Το χειρότερο σενάριο του ΟΗΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επιβεβαιώνεται με τη διαπίστωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ότι παρουσίασαν αύξηση-ρεκόρ στο διάστημα από το 2009 έως το 2010.

"Όσον αφορά τις εκπομπές, η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει", σχολίασε ο Τομ Μπόντεν, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος στο υπουργείο Ενέργειας, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση "τερατώδη" και "πρωτοφανή". 

Η ηλικία παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή!


Η ηλικία παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή!

Μεγαλώνοντας... συμμετέχουμε λιγότερο

Στο συμπέρασμα πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατ' εξοχήν υπεύθυνου αερίου για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου») του μέσου ανθρώπου αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 65 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται κατέληξε νέα γερμανική έρευνα, αναδεικνύοντας τη σημασία της... ηλικίας στην κλιματική αλλαγή.

Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται διαχρονικά το προσδόκιμο ζωής και γερνάει ο πληθυσμός στις σύγχρονες κοινωνίες, κάτι που δείχνουν όλες οι δημογραφικές έρευνες, τόσο θα αντισταθμίζεται -σε ένα μικρό βαθμό βεβαίως-η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές συσχέτισαν την ηλικία με τις μέσες κατά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παίρνοντας τα σχετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου τα δεδομένα αυτά ήταν διαθέσιμα, όμως εκτιμούν ότι αντίστοιχα συμπεράσματα ισχύουν και για τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Ένα ογκώδες Windows Phone 7 στη Νέα Υόρκη


Ένα ογκώδες Windows Phone 7 στη Νέα Υόρκη [βίντεο]
Η Microsoft παρουσίασε στη Νέα Υόρκη, το νέο Windows Phone 7, με έναν αρκετά εντυπωσιακό τρόπο.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης η εταιρεία ανέγειρε ένα τεράστιο WP7 «smartphone» με ύψος όσο περίπου ένα εξαώροφο κτίριο.
Το «κινητό τηλέφωνο» ανεγέρθηκε στην Herald Square δίπλα στο Empire State Building προκαλώντας το δέος των περαστικών.
Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής του τεράστιου αυτού smartphone.
tsantiri

Η μοναξιά «ταράζει» τον ύπνο

Η μοναξιά «ταράζει» τον ύπνο
Η μοναξιά δεν είναι επιβλαβής μόνο για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα του ύπνου μας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν μεταξύ 95 ενηλίκων από την αγροτική νότια Ντακότα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ένιωθαν μόνοι ξυπνούσαν πιο συχνά μέσα στη νύχτα, κοιμόντουσαν λιγότερο βαθιά και γενικά στριφογύριζαν περισσότερο στα κρεβάτια τους απ’ ό,τι όσοι δεν ένιωθαν μόνοι.
Κανένας από τους εθελοντές της μελέτης δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένος, όμως οι μισοί δήλωσαν πως ένιωθαν μοναξιά. Επιπλέον, κανένας τους δεν ήξερε ότι κοιμάται άσχημα τη νύχτα εξαιτίας της μοναξιάς του, αφού η συνολική διάρκεια του ύπνου και η ημερήσια υπνηλία ήταν παρόμοια σε όλους τους εθελοντές.

Αηδιασμένος ο λαός παρακολουθεί τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας»


Αηδιασμένος ο λαός παρακολουθεί τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας»
Ποιος άραγε Έλληνας αισθάνεται δημοκρατικά υπερήφανος και σίγουρος για την «ισχυρή», όπως διατυμπάνιζαν μέχρι τώρα, τα παπαγαλάκια του καθεστώτος των ΜΜΕ, κοινοβουλευτική «δημοκρατία»; Ολόκληρος ο λαός περιμένει αποσβολωμένος και ανήμπορος να αντιδράσει, από τουςαυτοκρατορικούς βυζαντινισμούς και την κομματική καμαρίλα, να του πουν ποιος θα είναι ο νέος του κυβερνήτης. Ο οποίος κυβερνήτης (πρωθυπουργός) κατά το Σύνταγμα, είναι ο απόλυτος μονάρχης της χώρας. Όμως αυτή τη φορά δεν θα είναι, ούτε απόλυτος μονάρχης, ούτε έστω κάποιο αποφασιστικό όργανο, αλλά μια τηλεκατευθυνόμενη πολιτική «κούκλα», από αθέατους controllers.

Πρόβλημα στο γόνατο ο Τζιμπούρ!

Πρόβλημα στο γόνατο ο Τζιμπούρ!
Απομένουν δέκα μέρες για το «clasico» του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και στους «ερυθρόλευκους» έφθασε ένα δυσάρεστο νέο από την προπόνηση της Εθνικής Αλγερίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κορυφαίας αθλητικής εφημερίδας της χώρας, «Le Buteur», ο Ράφικ Τζιμπούρ ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο, στο οποίο αντιμετώπιζε πρόβλημα μετά το παιχνίδι με τον Αρη (3-2) στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και αποχώρησε από την προπόνηση τονίζοντας πως η συμμετοχή του στο φιλικό ματς της 12ης Νοεμβρίου με την Τυνησία (12/11,19.30) κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη.

Βρετανία: Νέες δυναμικές διαδηλώσεις φοιτητών

Βρετανία: Νέες δυναμικές διαδηλώσεις φοιτητών
Στους δρόμους σχεδιάζουν να κατέβουν και πάλι χιλιάδες φοιτητές στη Βρετανία αντιδρώντας στις ριζικές αλλαγές που αφορούν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, γεγονός που προκάλεσε κύμα βίαιων διαδηλώσεων έναν χρόνο νωρίτερα.
Οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι με τα σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ εξακολουθούν να αντιδρούν με την απόφαση του περασμένου έτους για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Περίπου 10.000 άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η αστυνομία πάντως δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται επαναληφθούν οι ταραχές και η βία που παρατηρήθηκαν κατά τις φοιτητές διαδηλώσεις του τελευταίου χρόνου.
Τέσσερις παρόμοιες διαδηλώσεις φοιτητών τον τελευταίο χρόνο συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια και κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, ενώ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε περίπου 400 συλλήψεις.

Αύριο Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Ομόνοια


Αύριο Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Ομόνοια
Ούτε ώρα χαμένη. Μόνο το εργατικό κίνημα, οι αγώνες μας, η συμμαχία μας, η αλληλεγγύη μας μπορούν να βγάλουν τους εργαζόμενους και τη χώρα μας από την κρίση.
Η νέα κυβέρνηση που συγκροτούν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με το λαό και τα προβλήματά του. Είναι κυβέρνηση βαθιά εχθρική, με αποστολή να υπερασπιστεί τη σωτηρία των μονοπωλίων και να τσακίσει το λαϊκό κίνημα.
Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα αντιλαϊκά της μνημόνια. Διαγραφή όλου του χρέους, με το λαό στην εξουσία και τα μέσα παραγωγής (εργοστάσια, υπηρεσίες, ορυκτός πλούτος, δρόμοι, λιμάνια, γη) λαϊκή περιουσία. Δουλειά και ψωμί για το λαό και όχι μνημόνια.

Μητέρα με 20 παιδιά!!


20paidia_179029934Το 20ο της παιδί θα φέρει στον κόσμο τον προσεχή Απρίλιο μία Αμερικανίδα.
Πρόκειται για τη Μισέλ Ντούγκαρ, 45 ετών, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι παντρεμένη με τον συνομήλικο της Τζιμ Μπομπ. Αθλείται πέντε από τις επτά μέρες της βδομάδας και επιμένει στην υγιεινή διατροφή.
Κατά μέσον όρο, τα 23 τελευταία έτη έγγαμου βίου, γεννιέται ένα παιδί κάθε...18 μήνες περίπου.
«Μας ικανοποίησε αυτή η απρόσμενη εγκυμοσύνη. Έλεγα ότι ο Θεός δεν θα με ξανακάνει μάνα, αλλά δεν έγινε, τελικά, έτσι...αισθανόμαστε, ο σύζυγός μου κι εγώ, υπόχρεοι. Πάντοτε υπάρχει ο χώρος για ένα ακόμα παιδί», δήλωσε σήμερα στην εκπομπή Today show του τηλεοπτικού δικτύου NBC η Ντούγκαρ.
Η πολύτεκνη οικογένεια ζει σε μια πολύ φτωχή, συγκριτικά, αμερικανική πολιτεία, το Αρκανσο. Έχει δέκα αγόρια και εννέα κορίτσια.
Το μεγαλύτερο από τα παιδιά τους είναι σήμερα 23 ετών, ενώ το μικρότερο μόλις 23 μηνών. Ήδη, το ζευγάρι έχει αποκτήσει και δύο εγγόνια.

ΒΙΝΤΕΟ -->

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα τέλη κυκλοφορίας


Όσα πρέπει να ξέρετε για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι υποχρεώσεις, οι ποινές και τα ψιλά γράμματα

Μεταξύ 22 και 1358 ευρώ κυμαίνονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, για Ι.Χ. μικρού και μεσαίου κυβισμού, που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τις 31.12.2011.

Η εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος, δηλαδή από 1.1.2012 και μετά, συνεπάγεται αυτοτελές πρόστιμο ισόποσο της αξίας του σήματος.

Από 1.1.2012 και μετά οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ειδικό σήμα αφαιρούνται με πράξη της αστυνομίας και επιστρέφονται μόνον αν ο κάτοχος προσκομίσει αποδεικτικό πληρωμής μαζί με το πρόστιμο εκπρόθεσμης προμήθειας του σήματος και όχι πρόστιμο για μη επικόλλησή του.

Έφτιαχνε κούκλες από... πτώματα




Ένας 45χρονος Ρώσος συνελήφθη επειδή έκλεβε πτώματα από νεκροταφεία της επαρχίας Νίζνι-Νόβγκοροντ με τα οποία κατασκεύαζε κούκλες από 29 μουμιοποιημένες σορούς, τις οποίες είχε αποθηκεύσει στο σπίτι του.
"Η αστυνομία βρήκε στο σπίτι ενός 45χρονου κατοίκου του Νίζνι- Νόβγκοροντ 28 κούκλες σε φυσικό μέγεθος τις οποίες είχε κατασκευάσει ο ίδιος με ρούχα που είχε κλέψει από νεκροταφεία και με μουμιοποιημένα υπολείμματα από σορούς ανθρώπων", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Σβετλάνα Κοβιλίνα.
Ένα ακόμη πτώμα, το 29ο, βρέθηκε στο γκαράζ του 45χρονου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

ΒΙΝΤΕΟ: το 1ο επεισόδιο του ριάλιτι για την Ελλάδα

ΒΙΝΤΕΟ: το 1ο επεισόδιο του ριάλιτι για την Ελλάδα
Ενώ η Ελλάδα να φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες στα βρετανικά πρωτοσέλιδα, οι παίκτες του του reality «Go Greek For A Week» εμφανίζονται κατενθουσιασμένοι με τα ελληνικά προνόμια.
Το βρετανικό σόου του Channel 4, που αναλαμβάνει να μυήσει μία κομμώτρια, έναν οδηγό λεωφορείου και έναν χειρουργό στα ελληνικά δεδομένα, αφορά τα κακώς κείμενα που έσπρωξαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το γεγονός ότι μπορεί να βγει στη σύνταξη παίρνοντας το 90% του μισθού της κάνει την κομμώτριανα πετάει στα σύννεφα.
Ενθουσιασμένος εμφανίζεται και ο οδηγός του λεωφορείου που ενημερώνει τη σύζυγό του για τα επιπλέον χρήματα που θα κερδίζει, όπως και ο χειρουργός που δεν θα δίνει τίποτα στην εφορία, καθώς θα φοροδιαφεύγει.
Στο πρώτο επεισόδιο του reality εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, καθώς και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
BINTEO -->

Η λειτουργία της προβολής



Υπό την καθαρά ψυχαναλυτική έννοια, προβολή είναι η λειτουργία μέσω της οποίας το υποκείμενο εκβάλλει από τον εαυτό του και εντοπίζει στους άλλους ιδιότητες, συναισθήματα και επιθυμίες που παραγνωρίζει στον εαυτό του. Μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο ανώριμος είναι κάποιος τόσο προστρέχει σε λειτουργίες προβολής για να ερμηνεύσει πρόσωπα και συμβάντα. Δεν διακρίνει τα όρια του εγώ από το εσύ  και μόνο βασιζόμενος στα δικά του συναισθήματα και στις δικές του παραστάσεις νομίζει πως  αντιλαμβάνεται μία κατάσταση.
Προσκολλημένος στον κόσμο του, θεωρεί αληθινά μόνο όσα αυτός ζει, και όσα θυμίζουν κομμάτια του δικού του κλειστού κόσμου. Ακόμη και αν δεν του θυμίζουν, ό ίδιος τα παραμορφώνει και τα "πλάθει", ώστε να μπορεί να τα κατανοήσει.

Νωρίτερα... φέτος τα Χριστούγεννα στη Χαλκιδική



Μπορεί η ελληνική παράδοση να θέλει τον στολισμό πόλεων και σπιτιών ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά ένας οικισμός 1.100 κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να «φορέσει» νωρίτερα τα καλά του.

Κόντρα στον καιρό, που παραπέμπει ακόμη μάλλον σε φθινόπωρο παρά σε χειμώνα, την οικονομική κρίση, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, ο οικισμός Ταξιάρχη στο Νομό Χαλκιδικής, αποφάσισε να φέρει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα ένα μήνα νωρίτερα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ταξιαρχιωτών Στέργιος Λυρτζής. 

Έτσι, σήμερα, παραμονή του Πολιούχου και Προστάτη του οικισμού Αρχαγγέλου Μιχαήλ κι αμέσως μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, στις 8.30 το βράδυ, θα δοθεί το σήμα κι αφού ανάψουν τα λαμπάκια, θα ξεπροβάλλει μπροστά στα μάτια όλων των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών που θα βρίσκονται στην πλατεία, το ψηλότερο έλατο, ύψους 10 μέτρων, που αναζήτησε κι εντόπισε ομάδα καλλιεργητών από την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Χολομώντα. 

«Όταν μας αδειάσουν όλους τους χυμούς, θα μας πετάξουν»




Στη νέα μεταβατική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αναφέρθηκε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης. «Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα με οποιαδήποτε κυβέρνηση αποκτήσουμε», προέβλεψε ο μεγάλος συνθέτης μας και ιδρυτής του κινήματος ανεξάρτητων πολιτών «Σπίθα».

«Κάτω από μια κατοχή της τρόικας και των υπολοίπων είναι το πολιτικό σύστημά μας. Οπότε για τι κυβέρνηση μιλάμε; Είναι σαν την κυβέρνηση Τσολάκογλου στην Κατοχή. Έχουμε υπερπρωθυπουργό που έχει και το σημαδιακό όνομα Ράιχ-Ράιχενμπαχ! Όσο επομένως υπάρχει τρόικα και ξένη κατοχή θα πηγαίνουμε απ' το κακό στο χειρότερο. Πουλιόμαστε! Ξεπουλιόμαστε! Το καταλαβαίνετε αυτό; Κι όταν θα μας αδειάσουν όλους τους χυμούς, θα μας πετάξουν», δήλωσε οργισμένος στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...