Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature … Medicine» έδειξε πως θα μπορούσε να παρασκευαστεί ένα φάρμακο που θα επικολλάται στους όγκους αλλά θα ενεργοποιείται όταν το χτυπούν κύματα φωτός.
Αυτό σημαίνει ότι η αγωγή μπορεί να είναι στοχευμένη και να μη βλάπτει τους περιβάλλοντες ιστούς.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Maryland, χρησιμοποίησαν αντίσωμα που στοχεύει πρωτεΐνες στην επιφάνεια κακοηθών κυττάρων.
Στη συνέχεια επικόλλησαν μια χημική ουσία, την IR700, στο αντίσωμα. Το IR700 ενεργοποιείται όταν χτυπάται από εγγύς υπέρυθρο φως που μπορεί να εισχωρήσει μερικά εκατοστά στο δέρμα.
Για να ερευνήσουν το συνδυασμό αντισώματος-χημικής ουσίας οι ερευνητές εμφύτευσαν καρκινικούς όγκους στην πλάτη ποντικών. Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε το φάρμακο και εκτέθηκαν σε εγγύς υπέρυθρες ακτίνες.
Η έρευνα αναφέρει ότι το μέγεθος του όγκου μειώθηκε σημαντικά σε σύγκριση με ποντίκια που δεν είχαν ακολουθήσει αγωγή και η επιβίωση επιμηκύνθηκε σημαντικά.
Η επιλεκτική εξουδετέρωση μειώνει τη βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο συνδυασμός ήταν υποσχόμενος θεραπευτικός και διαγνωστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αν και δεν παρατήρησαν τοξικότητα στα πειράματα, η μετάφραση, σε κλινικούς όρους, της μεθόδου θα χρειαστεί επίσημες έρευνες τοξικότητας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Η Dr Laura McCallum, από το Cancer Research, δήλωσε ότι η έρευνα είναι υποσχόμενη. Η χρήση αντισωμάτων ή φωτοδυναμικής θεραπείας σε στοχευμένα καρκινικά κύτταρα ήταν επιτυχημένα για την αντιμετώπιση ορισμένων ειδών καρκίνου, έτσι ο συνδυασμός των 2 είναι συναρπαστικό σχέδιο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και είναι νωρίς για να θεωρήσουμε ότι δρα σε ανθρώπους με καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου