Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Σαρώνει» η φυματίωση στις φυλακές Δομοκού


«Σαρώνει» η φυματίωση στις φυλακές Δομοκού
Δραματική είναι η κατάσταση στις φυλακές Δομοκού, καθώς, όπως αναφέρει το νοσοκομείο Λαμίας, σχεδόν ένας στους δύο κρατούμενους έχει προσβληθεί από τον ιό της φυματίωσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου Λαμίας, Κώστας Καρκάνης, σε επείγον έγγραφό του προς όλες τις αρμόδιες αρχές «από τους 373 κρατούμενους που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη κλινική το τελευταίο διάστημα, οι 171 δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux)».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «η έξαρση αυτή βρίσκεται στο πενταπλάσιο σχεδόν απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό».
«Δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια»

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση ο κ. Καρνάκης, ο οποίος τόνισε πως «δεν μας επιτρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια».
Ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος απεύθυνε έκκληση ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις πρότεινε τη γενίκευση των εξετάσεων στο σύνολο των κρατουμένων, αφού μέσα στις φυλακές Δομοκού βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι. Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, «πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας, όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Δομοκού, ενώ ζητά παράλληλα να λειτουργήσει το ιατρείο και στις φυλακές Δομοκού «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στη Φθιώτιδα, Βασίλης Κυριακάκης, όπως αναφέρει το newsbomb.gr
Είχε χτυπήσει ήδη το «καμπανάκι κινδύνου»
Πριν από τρεις βδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή του, χτυπούσε «καμπανάκι κινδύνου» τόσο για τη φυματίωση όσο και για την ελονοσία. Μάλιστα, αφορμή στάθηκε η κατάσταση που επικρατεί είτε στις φυλακές Δομοκού, όπου συσσωρεύεται υπέρμετρα μεγάλος αριθμός κρατουμένων, είτε μετακινούμενων πληθυσμών Ρομά που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε περιοχές, όπου υπάρχουν ορυζώνες και η μεγάλη ανάπτυξη των κουνουπιών είναι δεδομένη.
Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Φθιώτιδας, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος «καλέσαμε την Περιφέρεια και το σύνολο της Αυτοδιοίκησης να αρχίσουν άμεσα τις δικές τους ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πριν είναι αργά. Εμείς, πάντως, ως επιστημονική κοινότητα, ανησυχούμε ιδιαίτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...