Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ξύπνησε το ηφαίστειο Popocatepetl στο Μεξικό


Ξύπνησε το ηφαίστειο Popocatepetl στο Μεξικό

Το πανύψηλο ηφαίστειο Popocatepetl στην Πόλη του Μεξικού ξύπνησε, εκτινάσσοντας μια στήλη ατμού και στάχτης ύψους πέντε χιλιομέτρων. Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων.
Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Καταστροφών, η έκρηξη ήρθε έπειτα από τρεις ημέρες περιορισμένης αλλά συνεχούς εκπομπής ατμού και τέφρας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Μεξικού διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μεγαλούπολη και τις μικρές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο.

Το Popocatepetl με ύψος 5.450 μέτρα, ανήκει στα λεγόμενα στρωματοηφαίστεια, ή στρατοηφαίστεια, τα οποία σχηματίζονται από διαδοχικά στρώματα λάβας και στερεοποιημένης τέφρας.
Ο γίγαντας κοντά στην Πόλη του Μεξικού δεν έχει σταματήσει να εκρήγνυται περιστασιακά από το Δεκέμβριο του 1994. H ισχυρότερη έκρηξή του εδώ και 1.200 χρόνια έγινε τον Δεκέμβριο του 2000. Τότε, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...