Απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος NPD, βάση «φακελώματος» ακροδεξιών εξετρεμιστών και εκδήλωση προς τιμή των εννέα θυμάτων δολοφονίας από ομάδα νεοναζί συζητά η Γερμανία σε μία προσπάθεια να αποφύγει το πλήγμα στη φήμη της που φοβάται μετά την αποκάλυψη ύπαρξης ακροδεξιάς οργάνωσης κάτω από τη «μύτη» των αρχών για χρόνια.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, από τον πρόεδρο μέχρι τους βουλευτές, καταδικάζουν στον υψηλότερο τόνο τη «νεοναζί τρομοκρατία», όπως την χαρακτηρίζουν, αλλά αισθάνονται εξαιρετικά άβολα βλέποντας την κάλυψη του θέματος στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Εγχώριες και ξένες εφημερίδες έχουν ασχοληθεί, σε βαθμό και έκταση που ποικίλει, με τη υπόθεση των λεγόμενων «φόνων-κεμπάμπ» (ή «φόνων-ντονέρ» κατ’ άλλους), τις δολοφονίες δηλαδή οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα στο διάστημα 2000 και 2006, για τις οποίες, όπως προέκυψε πρόσφατα, ευθύνεται μία ολιγομελής ομάδα εν ονόματι «Εθνικοσοσιαλιστικό Άντεργραουντ».
Το νήμα που οδηγούσε στην ομάδα, θεωρούμενη υπεύθυνη και για τη δολοφονία μίας αστυνομικού το 2007 και για πληθώρα τραπεζικών και άλλων ληστειών, βρέθηκε όταν ανακαλύφθηκε στο Τσβίκαου της Σαξονίας όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες.
Η ομάδα, όπως φαίνεται τελικά, είχε συνολικό χρόνο ζωής 13 χρόνια αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ραντάρ των γερμανικών αρχών. Και τα σχόλια στις ξένες εφημερίδες δεν έλειψαν: «Πώς είναι δυνατόν να δρα ανενόχλητη για μία δεκαετία μία τέτοια οργάνωση, σε μία χώρα που δεν γλιτώνεις πρόστιμο αν οδηγείς ποδήλατο χωρίς φανάρι;» είναι, ενδεικτικά, το ερώτημα που εγείρει η ισπανική El Pais.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε, όπως όλοι οι πολιτικοί στο Βερολίνο, μετά βδελυγμίας την «ντροπιαστική» ύπαρξη της ομάδας ενώ στο δεξιό κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών επανήλθε η συζήτηση για το εάν πρέπει να απαγορευτεί το νεοναζιστικό κόμμα NPD -παρόμοιες φωνές ακούγονται και από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, να συσταθεί μία βάση δεδομένων για την ακροδεξιά τρομοκρατία, ανάλογη εκείνης για την ισλαμική τρομοκρατία.
Επιπλέον, ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ έχει προσκαλέσει τους συγγενείς των θυμάτων σε ιδιωτική συνάντηση στην έδρα του στο Βερολίνο, την στιγμή που, σύμφωνα με τo Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το εάν θα προχωρήσει σε κάποιου είδους επίσημη εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων που θα δείχνει ακριβώς την ευρεία αντίθεση στη Γερμανία απέναντι στην ιδεολογία που βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες.
Τα περισσότερα ΜΜΕ, γερμανικά και μη, δεν αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά επισημαίνουν επίσης πως αυτή η «σπουδή» στην ευρεία καταδίκη έχει να κάνει και με την ανησυχία για τη γερμανική εικόνα στο εξωτερικό.
«Η υπόθεση δεν είναι μόνο τρομακτική για τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά και κακή για τη χώρα μας, και μάλιστα για την φήμη της χώρας μας στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε. Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει ένα από τα αυστηρότερα νομικά πλαίσια κατά των εγκλημάτων φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, και το αυστηρότερο για την άρνηση του Ολοκαυτώματος -με τα περισσότερα περιστατικά πρακτικής εφαρμογής του.
flashnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου