Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα: Πάνω από 2.000 εταιρείας στο δρόμο της πτώχευσης


Ελλάδα: Πάνω από 2.000 εταιρείας στο δρόμο της πτώχευσης

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte, οι διαστάσεις της ύφεσης στην Ελλάδα είναι πλέον τρομακτικές, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα.
Μόνο οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εισέλθει ή καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα ανέρχονται σε 16, ενώ περίπου άλλες 100 αντιμετωπίζουν είτε αυξημένο, είτε υψηλό κίνδυνο.
Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 2.000 εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και κερδοφορίας έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο άρθρο 99.

Μεταξύ μάλιστα των εισηγμένων που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα βρίσκονται και επιχειρήσεις που μεσουρανούσαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως οι κατασκευαστικές ΑΤΤΙΚΑΤ και Έδραση Ψαλλίδας, η εταιρεία συστημάτων πληροφορικής Altec, η διαφημιστική Leo Burnett, η Microland, που εμπορεύεται τεχνολογικά προϊόντα και η εταιρεία αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ.
Δεν είναι λίγα και τα παραδείγματα επιχειρήσεων ένδυσης και υπόδησης που πρόσφατα πέρασαν το «κατώφλι» του άρθρου 99. Η Elite, η Κου Κου, η Ridenco, η Fena όπως επίσης και οι εταιρείες Glou και Γαβαλάς αποτελούν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα.
Όπως αναφέρει το skai.gr, η φθίνουσα πορεία πολλών, και μέχρι πρόσφατα πανίσχυρων, επιχειρήσεων ακολουθεί τη γενικότερη κατάπτωση της ελληνικής οικονομίας που βυθίζεται στην ύφεση. Μόνο το 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5% με τις απώλειες καταθέσεων την ίδια περίοδο, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2011, να υπερβαίνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα πιο ανησυχητική εξέλιξη, σύμφωνα με το Δημήτρη Κουτσόπουλο, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Deloitte, είναι η ραγδαία αύξηση περιπτώσεων οριστικής πτώχευσης επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην καθυστερημένη αντίδραση των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά sτην έναρξη διαδικασίας αναδιάρθρωσης, όπως τόνισε σε σεμινάριο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που οργάνωσε η Deloitte, ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων Εσωτερικού της Alpha Bank.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών σε ό,τι αφορά sτην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών τους, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο οξύ, κάτι που επισημαίνουν και τραπεζικά στελέχη.

epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...