Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αυτοπυρπολήθηκε θιβετιανός μοναχός στην Κίνα

Αυτοπυρπολήθηκε θιβετιανός μοναχός στην Κίνα
Ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με θιβετιανές μη κυβερνητικές οργανώσεις ονομάζεται Σεράμπ Τσεντόρ και είναι 25 ετών, κατέβηκε μόνος από ένα λεωφορείο και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ της επιστροφής του Δαλάι Λάμα πριν περιλουστεί με βενζίνη και βάλει φωτιά στα ρούχα του.
Αστυνομικοί τον εντόπισαν, τον έριξαν στο έδαφος και κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες ενώ αυτές είχαν ήδη κάψει το παντελόνι του και είχαν φθάσει στη μέση του. Περιπολικό της αστυνομίας απομάκρυνε τον Θιβετιανό από την περιοχή. Ο άνδρας φέρει ελαφρά εγκαύματα στα πόδια.
Το περιστατικό αυτό προστίθεται στις ένδεκα αυτοπυρπολήσεις και απόπειρες αυτοπυρπόλησης βουδιστών μοναχών φέτος στις περιοχές της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου κατοικούν Θιβετιανοί. Τουλάχιστον επτά μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους. Η πρώτη αυτοπυρπόληση ήταν ενός νεαρού μοναχού από τη μονή Κίρτι, στη νομαρχία Αλμπα, τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έναρξη των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα. Η μονή Κίρτι έχει γίνει η εστία της αμφισβήτησης κατά της καταστολής της θρησκείας τους και του πολιτισμού τους από τους Χαν, τη μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα.
Οι βουδιστές μοναχοί ζητούν θρησκευτική ελευθερία και διαμαρτύρονται για την αστυνομική παρακολούθηση που υφίστανται. Οι δημόσιες αυτοκτονίες μοναχών είναι ένα νέο σχετικά φαινόμενο, στο οποίο ο πνευματικός τους ηγέτης Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος, εκτιμώντας ότι αντιβαίνει στον ιερό χαρακτήρα της ζωής, σύμφωνα με τα βουδιστικά διδάγματα.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η απουσία καταδίκης για τις αυτοπυρπολήσεις είναι μια «πρόκληση στην κοινή συνείδηση και στην ηθική της ανθρωπότητας» .
«Η μη καταδίκη των αυτοπυρπολήσεων αλλά η προβολή τους ως προτροπή ώστε και άλλοι να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα αντιβαίνει στην κοινή συνείδηση και στην ηθική της ανθρωπότητας», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δηλώνοντας ότι ουσιαστικά όλες οι θρησκείες πρεσβεύουν το σεβασμό της ζωής και αντιτίθενται στη βία, ο Χονγκ Λέι πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες αυτοκτονίες βουδιστών μοναχών είναι «ενέργειες που έχουν σχέση με ξένες αποσχιστικές δυνάμεις».
Μια μοναχή βουδίστρια την Πέμπτη μετά την αυτοπυρπόλησή της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θρησκευτική καταστολή σε μια περιοχή της επαρχίας Σετσουάν στην νοτιοδυτική Κίνα, όπου ζουν Θιβετιανοί.
Η Κίνα δηλώνει ότι «απελευθέρωσε ειρηνικά» το Θιβέτ το 1951 και βελτίωσε τη ζωή των Θιβετιανών με τη χορήγηση πόρων για την οικονομική ανάπτυξη της απομονωμένης και φτωχής περιοχής.
Ο Δαλάι Λάμα που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1989, ζητεί πραγματική αυτονομία για το Θιβέτ αλλά θεωρείται από το Πεκίνο ένας επικίνδυνος «αυτονομιστής». Ζει εξόριστος στη Νταραμσάλα της Ινδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...