Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Επιτυχής δοκιμή ράβδων πυρηνικού καυσίμου


Ιράν: Επιτυχής δοκιμή ράβδων πυρηνικού καυσίμου

Το Ιράν παρήγαγε και δοκίμασε με επιτυχία ράβδους καυσίμου για χρήση στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αψηφώντας τις διεθνείς απαιτήσεις να σταματήσει την ευαίσθητη πυρηνική εργασία.
Οι ράβδοι, που περιέχουν φυσικό ουράνιο, κατασκευάστηκαν στο Ιράν και έχουν εισαχθεί στον πυρήνα του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ανέφερε η τηλεόραση. Ράβδοι πυρηνικού καυσίμου περιέχουν μικρούς σβόλους καυσίμου, συνήθως ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, που είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπέμπουν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χωρίς να λιώνουν.
«Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπερδέψει τη Δύση, επειδή οι δυτικές χώρες είχαν βασιστεί σε μια πιθανή αποτυχία του Ιράν να παραγάγει πλάκες πυρηνικού καυσίμου», ανέφερε η εφημερίδα Tehran Times.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν μετά την έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη φαίνεται να έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικού όπλου. Η έκθεση ανέφερε ότι είναι πιθανόν να συνεχίζεται η μυστική έρευνα για το σκοπό αυτό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις πιέσεις μέσω κυρώσεων στο Ιράν, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, προκειμένου να ωθήσουν την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμοό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες ένα νόμο για την επιβολή και άλλων κυρώσεων στο Ιράν, λίγο αφότου το Ιράν είχε στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμο για νέο γύρο συνομιλιών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμά του και είπε ότι καθυστέρησε δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στον Κόλπο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να καταλήξει σε απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν έως τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ. «Περιμένουμε πως μια απόφαση (για τις κυρώσεις της ΕΕ) θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ο Μάικλ Μαν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η προοπτική ευρύτερων κυρώσεων οδήγησε την Τεχεράνη να απειλήσει με κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, εάν επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Σε απάντηση, ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να παρεμποδιστεί η ναυσιπλοΐα στα Στενά.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...