Αν νιώθετε σαν το… κοριτσάκι με τα σπίρτα δεν έχετε και πολύ άδικο, καθώς τα Χριστούγεννα που έρχονται αναμένεται να τα περάσουμε πολύ… φτωχικά. Σε έρευνα που διεξήγαγε η Deloitte διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα αναγκαστούν να κρατήσουν μικρό καλάθι.
Ίσως το μικρότερο των τελευταίων ετών, αφού δεν θα αγοράσουν πολύ φέτος, για να μην πούμε σχεδόν καθόλου και σας απογοητεύσουμε εντελώς.
Όσοι είχατε συνηθίσει να σας έρχονται τα δώρα κατά δεκάδες, θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες, γιατί οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα προσφέρουν δώρα σε μικρότερο αριθμό ατόμων και εννοείται ότι αυτά θα είναι φθηνότερα από ότι συνήθως.
Στην μελέτη πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Από τα18.354 άτομα, ηλικίας μεταξύ 18-65 ετών, που ρωτήθηκαν το 92% υποστήριξε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το 81% δήλωσε ότι έχει περιοριστεί η αγοραστική του δύναμη.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι Έλληνες θα περιορίσουν τη χρήση της πίστωσης, θα αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση και θα στραφούν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Καλύτερες συνθήκες στην Ευρώπη
Καλύτερες συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές έχουν σκοπό να χαλάσουν σε ψώνια μέχρι και 587 ευρώ!
Χώρες στις οποίες αναμένεται μείωση των συνολικών δαπανών κατά τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο, για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι οι εξής: Ελλάδα (-21%), Ιρλανδία (-7,4%), Πορτογαλία (-7,9%), Ιταλία (-2,3%) και Ολλανδία (-2,9%).
Χώρες όπου υπάρχει μία μικρή αύξηση στο χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό είναι οι ακόλουθες: Ελβετία (+0,3%), Λουξεμβούργο (+0,8%), Γαλλία (+1,9%), Ισπανία (+1,9%) καιΒέλγιο (+2,2%).
Χώρες όπου υπάρχει μία μικρή αύξηση στο χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό είναι οι ακόλουθες: Ελβετία (+0,3%), Λουξεμβούργο (+0,8%), Γαλλία (+1,9%), Ισπανία (+1,9%) καιΒέλγιο (+2,2%).
Τέλος, χώρες που παρουσιάζουν μία σχετικά σημαντική άνοδο στον προϋπολογισμό των Χριστουγέννων είναι οι εξής: Τσεχία (+2,5%), Πολωνία (+4,1%), Γερμανία (4,3%), Σλοβακία (+6,6%) και Φινλανδία (+6,8%).
Οι χώρες στις οποίες παρατηρείται η πιο ραγδαία άνοδος είναι και πάλι η Ρωσία (+11%) και ηΟυκρανία (+18,3%), ενώ εφέτος προστέθηκε και η Νότια Αφρική (+12,4%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου