Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η χώρα χρεοκόπησε, αλλά η αγορά όπλων καλά κρατεί!

Η χώρα χρεοκόπησε, αλλά η αγορά όπλων καλά κρατεί!
«Λιγότερη περίθαλψη, αλλά η Ελλάδα ακόμη αγοράζει όπλα«, τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της βρετανικής Independent.
Το άρθρο χαρακτηρίζει «έξαλλους» τους Έλληνες για τησπατάλη σε «άθικτα» όπλα, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν για περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Το επόμενο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ,συνοδεύεται από νέα πιο επώδυνα μέτρα, επισημαίνεται, κι όμως «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο: το μέγεθος της εξάρτησης των γερμανικών και γαλλικών οπλοβιομηχανιών από την Ελλάδα».
«Η Ελλάδα αγοράζει από τους Γερμανούς περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ορισμένοι Ελληνες θέλουν να μάθουν γιατί η Γαλλία και η Γερμανία απαιτούν περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και δημόσιες υπηρεσίες, τη στιγμή που επιτρέπουν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγορά όπλων.

Και παραθέτει δηλώσεις του κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών:
«Ενώ τα ελληνικά νοσοκομεία ξεμένουν από επιδέσμους, το μοναδικό άθικτο σημείο του προϋπολογισμού από ΕΕ και ΔΝΤ είναι οι αμυντικές δαπάνες«.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος, βάσει ποσοστού του ΑΕΠ, σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ανήλθαν σε 7,1 δισ. ευρώ το 2010, από 6,24 δισ. ευρώ το 2007. Το 58% των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας για το 2010 πήγε στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).
Οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, με τους Ελληνες να αγοράζουν το 42% των όπλων και αρμάτων μάχης από την Αμερική, ενώ ακολουθούν Γερμανία και Γαλλία, με 22,7% και 12,5% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...