Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο Μπερλουσκόνι αρνείται να παραιτηθεί


Δραματικές οι εξελίξεις στην Ιταλία.Τις τελευταίες ώρες ακόμα 6 βουλευτές, με επιστολή τους στην εφημερίδα Corriere della Sera, κάλεσαν τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί και ζήτησαν μια "ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία".
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δήλωσε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Τre, ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή του, δεν διαθέτει, πλέον, την αναγκαία πλειοψηφία στην βουλή. "Τις ημέρες αυτές, μίλησα με τον Μπερλουσκόνι και μου δόθηκε η εντύπωση ότι δεν εννοεί να παραιτηθεί. Δεδομένων και των εξελίξεων, πιστεύω ότι, πιθανότατα, η πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο, έπαψε να υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε άσκοπα", τόνισε ο Μαρόνι.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα του Βορρά, πρόσθεσε: "Πρέπει να προχωρήσουμε , και επίσημα, στην διαπίστωση, ότι πολλοί βουλευτές που εκλέχθηκαν με την κυβέρνησή μας αποφάσισαν να περάσουν στην αντιπολίτευση. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, να εκφρασθεί και πάλι ο κυρίαρχος λαός, διότι αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας".
Την ίδια ώρα η  La Repubblica ανεβάζει τον αριθμό των "ανταρτών" βουλευτών στους 12. Σε δηλώσεις του σε ιταλικό ραδιόφωνο νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε: "πολύ φοβάμαι πως δεν έχουμε πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο" και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες – και κατά το δυνατόν πιο άμεσες – εκλογές ώστε να ενισχυθεί και έναντι των επιθέσεων που δέχεται κατά κύματα από τις αγορές.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύθηκε έως και κατά 2,4% ενώ υποχώρησαν κατά τι και τα spreads των ιταλικών ομολόγων που το πρωί βρέθηκαν σε απόδοση 6,68% και τώρα έχουν πέσει στο 6,53%.

Δεδομένο είναι  πως ο Καβαλιέρε δεχόταν τις  τελευταίες ημέρες έντονες πιέσεις, ακόμα και εισηγήσεις στενών του συνεργατών, να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία καθώς φαίνεται να μην απολαμβάνει πλέον της στήριξης αρκετών βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του  Σαββάτου στην οικία του, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως σε περίπτωση που θα χρειαζόταν άμεσα να "περάσει" κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά της μεταρρύθμισης στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό που έχει "υποσχεθεί" σε Μέρκελ και Σαρκοζί, ή ακόμα χειρότερα σε μια ενδεχόμενη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, δεν θα επιβίωνε, καθώς απαιτούνται 316 ψήφοι για να διατηρήσει την επικράτηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στην καλύτερη των περιπτώσεων εξασφαλίζει 306.
Ο Μπερλουσκόνι φέρεται  να ζήτησε από τους συνεργάτες του να του δοθεί το χρονικό περιθώριο τριών ημερών για να προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους … διαφωνούντες βουλευτές ώστε να τους μεταπείσει, αλλά του τονίστηκε πως δεν γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο να ακολουθείται η τακτική της "αλιείας ψήφων" μία προς μία.
Τζάνι Λέττα:"Σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, οι δεσμεύσεις παραμένουν"
Ενδεικτική του όλου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας και των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, θεωρείται η σύντομη δήλωση του ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τζάννι Λέττα, που προβάλλεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: "Κατά την μετάβαση από την μια κυβέρνηση στην άλλη, οι δεσμεύσεις δεν αλλάζουν, συνεχίζουν να υφίστανται. Πρόκειται για την αρχή που προβλέπει της συνέχεια της διοίκησης", δήλωσε ο Λέττα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο ιταλός υφυπουργός, θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καβαλιέρε και το όνομά του, συγκαταλέγεται στην λίστα των νέων, πιθανών πρωθυπουργών, που δημοσιεύει ο Τύπος. Ο Τζάννι Λέττα, θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι "δεν εύχεται να υπάρξουν εξελίξεις που να αφορούν την κυβέρνηση".
Σύμφωνα, όμως με τους αναλυτές, η αναφορά του σε "πιθανότητα μετάβασης από την μια κυβέρνηση στην άλλη", δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχετικά με την δυνατότητα παραμονής του στην πρωθυπουργία, στην πραγματικότητα, έχει μειωθεί αισθητά.
Ο Μπερλουσκόνι διέψευσε τις φήμες περί επικείμενης παραιτήσεώς του
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέψευσε τις φήμες περί επικείμενης παραιτήσεώς του που κυκλοφόρησαν στις αγορές, δηλώνοντας ότι "στερούνται βάσης", μέσω ενός από τους στενούς του συνεργάτες που μίλησε στους δημοσιογράφους.
"Μίλησα πριν από λίγα λεπτά με τον πρόεδρο (του Συμβουλίου) Μπερλουσκόνι, ο οποίος μου είπε ότι οι φήμες περί παραιτήσεώς του στερούνται βάσης", δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

Αντίστοιχη διάψευση δημοσιεύθηκε στη σελίδα του ιταλού πρωθυπουργού στο Facebook.
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν προ ολίγου δημιούργησαν πρόσκαιρα κλίμα ευφορίας στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...