Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ηλεία: Οι δάσκαλοι ζητούν συσσίτιο για τους μαθητές τους


Ηλεία: Οι δάσκαλοι ζητούν συσσίτιο για τους μαθητές τους
Έφτασαν και στην Ηλεία τα προβλήματα και οι επιπτώσεις εξαιτίας της  ελλιπούς  σίτισης των μαθητών σε σχολεία, συνεπεία της κρίσης, γεγονός το οποίο πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους και να ενεργοποιήσει άμεσα τα αντανακλαστικά της Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων του Νομού.
Το πρώτο «κρούσμα» που καταγράφεται και ανακοινώνεται επισήμως σήμερα μέσω της «ΠΡΩΤΗΣ», αφορά το Δήμο Πηνειού και συγκεκριμένα στο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Τραγανού όπου – ευτυχώς – ο Σύλλογος Διδασκόντων εντόπισε το πρόβλημα και ομόφωνα αποφάσισε να το γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας παράλληλα να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να εφαρμοστεί στο εν λόγω σχολείο το συσσίτιο κατά την πρωινή ζώνη. (κάτι που εφαρμόζεται άλλωστε σε αρκετά σχολεία άλλων περιοχών της Χώρας).
Η «ΠΡΩΤΗ» επισκέφθηκε χθες το Δημοτικό Σχολείο Τραγανού και συζήτησε  το θέμα με το Διευθυντή και  εκπαιδευτικούς.
«Με άδειο το στομάχι…»

«Όπως συμβαίνει σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, έτσι και στο σχολείο μας, πολλά παιδιά έχουν ελλιπή σίτιση. Κι αυτό είτε αφορά το ίδιο τους το σπίτι, από το οποίο φεύγουν το πρωί χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πιουν ούτε ένα ποτήρι γάλα, είτε το σχολείο όπου αδυνατούν να πάρουν από το κυλικείο ένα κουλούρι ή ένα σάντουιτς» λέει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Γυμναστής του Δημοτικού Σχολείου Τραγανού.
Όπως εξηγεί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί εκπαιδευτικοί να αντικρίζουν παιδιά  ιδιαίτερα κουρασμένα, με ελλιπή λειτουργία κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Άλλα παιδιά ζαλίζονται ή παραπονιούνται ότι πονάει η κοιλιά τους ή  λένε ότι δεν νοιώθουν καλά.
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το συγκεκριμένο σχολείο παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα καθώς το Τραγανό έχει πολλούς οικονομικούς μετανάστες αλλά και παιδιά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα όπου πολλές οικογένειες έχουν απολέσει ακόμη και το πενιχρό εισόδημα που ενδεχομένως είχαν.
«Το κράτος να βοηθήσει τους μαθητές»
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Σχολείου Διονύσης Γεωργόπουλος θα επισημάνει: «Αφού διαπιστώσαμε το πρόβλημα συνεδρίασε ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας και ομόφωνα αποφασίσαμε να στείλουμε έγγραφο στον Υπουργό Παιδείας. Θα ζητήσουμε να γίνει πράξη και στο σχολείο μας η δέσμευση της εκτελεστικής εξουσίας που είχε δοθεί το προηγούμενο διάστημα για τη σίτιση των αδύναμων μαθητών. Πιστεύουμε ότι πρέπει το κράτος να βοηθήσει όσους μαθητές έχουν ανάγκη. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στην παιδεία».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι το  αίτημα που θα σταλεί στην κεντρική υπηρεσία του Δήμου θα κοινοποιηθεί και στο Δήμο Πηνειού. «Μετά την απάντηση του Υπουργείου θα καθορίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» καταλήγει.
Το θέμα είναι σοβαρό…
Να  αναφέρουμε πάντως ότι σε περιπτώσεις σχολείων άλλων νομών έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων. Στην Ηλεία ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο σχολείο όπου επισήμως γνωστοποιείται το πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι σοβαρό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στην περιοχή του Τραγανού υπάρχουν πολλές φτωχές οικογένειες που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και- όπως αποδεικνύεται- τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...