Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Θέλουν… ακούρευτη χρηματοδότηση!


Θέλουν… ακούρευτη χρηματοδότηση!

Όλα «κουρεύονται» στην Ελλάδα – εκτός από τη χρηματοδότηση των κομμάτων!
Η διατήρηση -και μάλιστα στο ακέραιο- της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα (σε συνδυασμό με τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες) προτάθηκε χθες στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα το πολιτικό χρήμα.
Σύγκλιση

Στην επιτροπή είχαν κληθεί οι γενικοί διευθυντές των κομμάτων, με τους Ρ. Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Σκορδά (ΝΔ) να συγκλίνουν στο ότι πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των κομμάτων προς τις τράπεζες, οι οποίες μόνο για τα δύο κόμματα εξουσίας φτάνουν τα 244,2 εκατ. ευρώ!
  • Πάντως, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, πως για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων «υπάρχει πρόβλημα αρχής, δεοντολογίας και συμπόρευσης με το αίσθημα του κοινωνικού συνόλου», τα κόμματα δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους την κρίση και επιμένουν να διατηρούν τα ίδια ποσοστά κρατικής χρηματοδότησης που προέρχεται από τα εκτιμώμενα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Να μείνει ως έχει…
Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, πρότεινε «να μείνει το υφιστάμενο ποσοστό, αλλά να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα έσοδα», καθώς επίσης και «τα κόμματα να μη χρηματοδοτούνται από νομικά, αλλά από φυσικά πρόσωπα, με ορισμένο όριο ωστόσο για τις ανώνυμες εταιρείες και τις επώνυμες προσφορές». Αναφερόμενοι στον υπερδανεισμό των κομμάτων, τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο Θ. Σκορδάς εισηγήθηκαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας, όπως είπε, «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότησή τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης».
Καμία παρέμβαση!
Ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στη λειτουργία του, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων ή οπαδών οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά το κόμμα». Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Σκανδαλάκης δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ο Δ. Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε υπό όρους υπέρ της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η μείωση αυτή να μην πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς». Την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων «ως ελάχιστο δείγμα για την αποκατάσταση της σχέσης κομμάτων – πολιτών» ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη.


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...