Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Έρχεται «μαχαίρι» στον κατώτατο μισθό 20% !!!!!



Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την μείωση των μισθών και των συντάξεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, φαίνεται να διατηρείται ο 13ος και 14ος μισθός, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στα δώρα και το επίδομα αδείας, καθώς αναμένεται, κατόπιν επιμονής της τρόικας, «ψαλίδι» στον κατώτατο μισθό. Το αισιόδοξο, μάλιστα σενάριο, αναφέρει ότι η περικοπή ενδέχεται να αγγίξει και το 20%, δηλαδή ο κατώτατος μισθός να μην ξεπερνά τα 600 ευρώ.
 Οι εργαζόμενοι που αναμένεται να πληγούν βλέποντας τους μισθούς τους να μειώνονται κατακόρυφα είναι περίπου 2 εκατομμύρια, όπως είχε αποκαλύψει το real.gr, των οποίων οι μισθολογικές απολαβές κυμαίνονται από 1000 έως 1500 ευρώ. Οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν στην κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, δηλαδή, της προστατευτικής διάταξης για την επέκταση της ισχύος τους μετά την λήξη τους.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση προτείνει να διατηρείται και μετά την λήξη της σύμβασης ο βασικός κλαδικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα για ανθυγιεινή εργασία, σπουδών και οικογενειακό. Σημειώνεται ότι οι διαφορά του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του μισθού κλαδικής σύμβασης αγγίζει και το 40%.

Η τρόικα εμμένει ακόμη η κυβέρνηση να παρέμβει στα ειδικά μισθολόγια που εφαρμόζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Σε ότι αφορά στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η τρόικα αντιμετωπίζει θετικά των περιορισμό τους κατά 10%, με την υιοθέτηση τελικά προϋποθέσεων προς τους εργοδότες ως προς την συνεπή καταβολή των εισφορών τους προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση. Κάτι, που αν συμβεί, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία...

Βαρύς πέλεκυς στις επικουρικές

Η τρόικα ζητά μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα αγγίζουν το 25% μεσοσταθμικά, ενώ δεν δέχεται το πλαφόν των 300 ευρώ που θέτει η Νέα Δημοκρατία.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνει μείωση συντάξεων έως 20% σε βάθος διετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2012 η μείωση θα φτάσει το 8% και 6% το 2013. 

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...