Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τουρκία: Προφυλακιστέος ο πρώην Επιτελάρχης



Τουρκικό δικαστήριο διέταξε να προφυλακιστεί ο πρώην επικεφαλής των πανίσχυρων ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας ενόψει της δίκης του για μια απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2010, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος εμπλέκεται στην διευρυνόμενη έρευνα για το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν, μια υπερεθνικιστική ομάδα η οποία κατηγορείται από τους εισαγγελείς για μια σειρά συνωμοσιών.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί ο Μπασμπούγ ως "επικεφαλής συμμορίας" και διότι επεδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Μπασμπούγ ανακρινόταν επί επτά ώρες.

"Το γεγονός ότι εισαγγελείς πλέον αγγίζουν ανώτατους στρατηγούς αποτελεί ένα σημείο καμπής για την διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία. Πολλοί εξέφραζαν σκεπτικισμό για το εάν οι εισαγγελείς θα έφθαναν τόσο μακριά", σχολίασε η Λαλέ Κεμάλ, αναλύτρια για αμυντικά θύματα των εφημερίδων Zaman και Taraf.

"Δεν θα με εξέπληττε εάν βλέπαμε ορισμένους αξιωματικούς να παραιτούνται (εάν ο Μπασμπούγ προφυλακιστεί) αλλά δεν περιμένω ότι θα υπάρξει σοβαρή αστάθεια στην Τουρκία", πρόσθεσε η αναλύτρια. "Ο στρατός συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αντιστέκεται στην διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τουρκία και να εξαπατά την κοινή γνώμη".

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι - απόστρατοι ανώτεροι αξιωματικοί, νομικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι - δικάζονται για διάφορες υποθέσεις που σχετίζονται με το δίκτυο Εργκενεκόν.

Οι "πασάδες" όπως αποκαλούνται οι μέχρι πρότινος απλησίαστοι για την δικαιοσύνη στρατηγοί - ένα προσωνύμιο που παραπέμπει στην Οθωμανική εποχή - βλέπουν την δύναμή τους να μειώνεται καθώς η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής διακυβέρνησης και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...