Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΦΕΤ: «Προβληματικό» το 15% των εμφιαλωμένων νερών


ΕΦΕΤ: «Προβληματικό» το 15% των εμφιαλωμένων νερών

Στην εφαρμογή Διατροφικού Τειρεσία, ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου των παραβάσεων και των ελέγχων, προχωρά ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του οργανισμού, Γ. Μίχα.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παραβάσεων, κυρίως από σούπερμάρκετ, ενώ έντονο πρόβλημα διαπιστώνεται στα εμφιαλωμένα νερά καθώς το 15% όσων ελέγχθηκαν εμφανίστηκαν προβληματικά.

Κάνοντας χθες τον απολογισμό της χρονιάς, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Μίχας, επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.600 εργαστηριακοί έλεγχοι που αφορούν τους βασικότερους μικροβιολογικούς χημικούς κινδύνους, όπως στην ύπαρξη σαλμονέλας σε κρέατα, διοξινών, ηπατίτιδας Α, φυτοπροστατευτικών ουσιών σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Έμφαση δόθηκε σε περιοχές που έχει διαπιστωθεί ότι υπόκεινται σε ρύπανση, όπως είναι ο Ασωπός ποταμός, και σε πολλούς ακόμη δείκτες.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης παρουσιάζονται στα εμφιαλωμένα νερά (15%) και στην ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών (12,5%) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ επισήμανε πως ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προσφεύγουν κατά των αποφάσεων του ΕΦΕΤ. Πλέον είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μπροστά το 80% του προστίμου.
Επίσης επεσήμανε ότι:
  • Δημιουργείται ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, το 11717, στο οποίο θα απευθύνονται οι καταναλωτές για να κάνουν τις καταγγελίες τους.
  • Εκπονούνται διατροφικές έρευνες, όπως αυτή που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα αναφορικά με τη γνώση, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.
  • Εκδίδονται οδηγοί με αποδέκτες τις επιχειρήσεις, όπως ο οδηγός HACCP για μικρές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
  • Υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδέκτες το προσωπικό των επιχειρήσεων, με στόχο την ενημέρωσή τους για τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Τέλος, ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης της συνεργασίας, συντονισμού και εποπτείας με τις υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών της χώρας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη γίνει σχετική προκαταρκτική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννη Σγουρό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...