Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κάιρο


Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κάιρο

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, που καταπλακώθηκε από όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει από τη νύχτα της Παρασκευής έξω από την έδρα της κυβέρνησης, για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό από το στρατό του νέου πρωθυπουργού, Καμάλ Γκαντούρι. Η αστυνομία επιχείρησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας να δοθεί άμεσα τέλος στη στρατιωτική κυριαρχία ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας από το στρατό πριν προσφύγουν στις κάλπες.
Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης και πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στην ψηφοφορία.
Ο νέος πρωθυπουργός που όρισε το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ και δεν πείθει τους διαδηλωτές με τη δήλωσή του ότι ο στρατός του έχει δώσει περισσότερες εξουσίες από τον προκάτοχό του.
Ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης πριν από την έναρξη των βουλευτικών εκλογών τη Δευτέρα, ενώ σημείωσε ότι ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία.
Ο στρατός υπόσχεται να μεταβιβάσει την εξουσία στο λαό, αλλά διατείνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει χάος.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...