Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

13χρονος ο "χάκερ" στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης



Ποιος ήταν ο χάκερ εισβολέας στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης



Ένας ανήλικος, μόλις 13 χρονών, ήταν τελικά ο άνθρωπος που αναστάτωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο 13χρονος που χαρακτηρίζεται πλέον από τους αστυνομικούς ως "διάνοια" στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κατηγορείται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως μέλος της ομάδας χάκερ Greek Hacking Scene (G.H.S), παρακλάδι των "Anonymous", που είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο αριθμό διαδικτυακών "επιδρομών", μεταξύ των οποίων και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε:

"Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, εντοπίστηκε στην Αττική ένα ακόμα μέλος, ανήλικος ημεδαπός, ηλικίας 13 ετών, μετά από ανάλυση ιχνών διαδικτυακής καταγγελίας. Για τον 13χρονο σχηματίσθηκε δικογραφία, αλλά δεν συνελήφθη, καθώς είχαν παρέλθει τα όρια της αυτοφώρου διαδικασίας.
Χθες (25.06.2012) διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) σκληρός δίσκος σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή και ένας (1) σκληρός δίσκος φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι οποίοι θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο ανήλικος δράστης με ειδική τεχνική υφάρπαζε κωδικούς από profil χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook.com.
Από την εξάμηνη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν ταυτοποιηθεί ψηφιακά μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα άλλα έξι (6) μέλη της οργάνωσης (G.H.S.).
Στις κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε Αθήνα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κατερίνη, Χαλκίδα παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 30 σκληροί δίσκοι, 8 φορητοί υπολογιστές, 4 routers, 2 servers, 7 usb sticks, πλήθος cd΄s, καθώς και αρκετές χειρόγραφες σημειώσεις".
Σύμφωνα με την αστυνομία, διαπιστώθηκε ψηφιακά ότι τα άτομα αυτά πραγματοποίησαν ηλεκτρονικά "επιθέσεις" και παράλληλα αλλοίωση της ιστοσελίδας του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της PROTON Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Ελληνικής Τράπεζας και του Ο.Α.Σ.Α., καθώς και άλλων εμπορικών ιστοσελίδων.
Βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ., στη χώρα μας δρουν περίπου εκατό χάκερς. Εννέα από αυτούς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ωστόσο κανείς δεν έχει ακόμα καταδικαστεί. Σε ανάλογες περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος σε χώρες του εξωτερικού, αρκετοί χάκερς "προσλαμβάνονται" από την Κυβέρνηση ή από Υπηρεσίες Πληροφοριών και ενσωματώνονται στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αντιδράσεις από Έλληνες χάκερς
Ωστόσο, η υπόθεση του 13χρονου φαίνεται πως βρίσκει αντίθετους άλλους Έλληνες χάκερς και υποστηρικτές των Anonymous. Οι ίδιοι, σε ανακοίνωση που απέστειλαν στον γνωστό ιστότοπο που ασχολείται με θέματα hacking, SecNews, φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τις δυνατότητες του 13χρόνου. Αφήνουν μάλιστα σαφείς υπόνοιες ότι ήδη παρακολουθούσαν οι ίδιοι τον εν λόγω Έλληνα χάκερ, εδώ και πολύ καιρό, μιας και δεν είχε όπως λένε ιδιαίτερες γνώσεις. Τονίζουν τέλος ότι ο ανήλικος στοχοποιήθηκε από άλλους Έλληνες της χάκινγκ σκηνής, οι οποίοι υποδύονταν μια γυναίκα.
Όπως αναφέρεται από το SecNews, οι Έλληνες υποστηρικτές των Anonymous απέστειλαν προς την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας του site τα πλήρη στοιχεία του συλληφθέντος 13χρονου Έλληνα, αλλά και screenshots προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους, τα οποία όμως δεν θα κοινοποιήσει για λόγους προστασίας του ανηλίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...