Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οι ξυλοκόποι «εξαφανίζουν» τους ιθαγενείς του Αμαζονίου


Οι ξυλοκόποι «εξαφανίζουν» τους ιθαγενείς του Αμαζονίου
Καμπάνια για την αποτροπή της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου, από παράνομους ξυλοκόπους, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού, Κόλιν Φερθ, στην Βρετανία.
Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι της φυλής των Awa, που ζουν στη Βραζιλία, βλέπουν τα σπίτια τους μέσα στο δάσος του Αμαζονίου να καταστρέφονται από παράνομες εταιρίες ξύλου, οι οποίοι μάλιστα σκοτώνουν πολλά μέλη της φυλής για να μην τους «φέρουν εμπόδια», σύμφωνα με την ΜΚΟ, Survival International.

Την ώρα που η υλοτόμηση έχει μειωθεί χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, συνεχίζεται σε πολύ έντονους ρυθμούς στην περιοχή του Μαρανάο, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου είναι και ο τόπος των Awa, ένα μέρος όπου σχεδόν το ένα τρίτο του δάσους έχει καταστραφεί.
Έρευνα που έχει διεξαχθεί από την ανθρωπολόγο, ειδική στους Awa, Ελιάν Κανταρίνο Ο Ντάγιερ, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η φυλή «αντιμετωπίζει μια πραγματική γενοκτονία».
Ένα μέλος από τη φυλή, δίνει την ακόλουθη μαρτυρία: «Ο τόπος αυτός είναι δικός μου, δικός μας. Μπορεί αυτοί να επιστρέψουν στις πόλεις, αλλά εμείς οι Ινδιάνοι ζούμε στο δάσος. Θα μας σκοτώσουν όλους. Τα πάντα πεθαίνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...