Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εκατό Βρετανοί παιδόφιλοι συναίνεσαν στο χημικό ευνουχισμό τους


Εκατό Βρετανοί παιδόφιλοι συναίνεσαν στο χημικό ευνουχισμό τους
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος που σαν σκοπό έχει να μειώσει τις πιθανότητες να επαναλάβουν τις απεχθείς πράξεις τους εκατό Βρετανοί παιδόφιλοι, έγκλειστοι στη φυλακή Γουάτον του Νότιγχαμ, θα υποβληθούν με τη συγκατάθεσή τους σε χημικό ευνουχισμό.
Ο χημικός ευνουχισμός διαφέρει από τον αντίστοιχο χειρουργικό, όπου οι όρχεις αφαιρούνται μέσω τομής στο σώμα. Στο «χημικό ευνουχισμό» χορηγείται στον ασθενή το «Depo-Provera», ένα γυναικείο αντισυλληπτικό που κόβει εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή της τεστοστερόνης και μειώνει κατά πολύ τη σεξουαλική επιθυμία. Μόλις σταματήσει η φαρμακευτική αγωγή η λίμπιντο επανέρχεται.

«Η χορήγηση φαρμάκων στους ανθρώπους αυτους στοχεύει στη μείωση της λίμπιντο και των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Εγκληματολογίας Ντόναλντ Γκρούμπιν, προσθέτοντας πως, βάσει στοιχείων, η μέθοδος αυτή, υποχρεωτική για τους παιδεραστές στην Πολωνία, τη Ρωσία καθώς και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μπορεί να μειώσει από το 40% στο 5% τα ποσοστά επανάληψης των παιδοφιλικών πράξεων.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι εξακολουθούν να ερίζουν σχετικά με το κατά πόσο είναι ηθικός ή όχι ο «χημικός ευνουχισμός». Πριν μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με tovima.gr, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τη Γερμανία να καταργήσει την πρακτική αυτή, η οποία ακολουθείται σε «εθελοντική βάση» από τουλάχιστον πέντε καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα κάθε χρόνο. Σε αντάλλαγμα, μειώνονται οι ποινές τους και βελτιώνονται οι συνθήκες κράτησής τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture ή ECPT), με έκθεση που κατάθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρεί «υποτιμητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» την χρήση της μεθόδου αυτής ως μέσο σωφρονισμού των εγκληματιών σεξουαλικών παραπτωμάτων και ζητά την άμεση παύση της.
Η έκθεση της ECPT μιλάει ευθέως για «ανυπολόγιστες και μη-αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσιολογία του ατόμου που υφίσταται τη διαδικασία αυτή», αν και παραδέχεται πως από τους 104 ανθρώπους που δέχτηκαν την αγωγή αυτή στο διάστημα 1970-1980, μόνο το 3% εξ’ αυτών διέπραξαν ξανά κάποιο σεξουαλικό έγκλημα.
Ωστόσο, οι γερμανικές Αρχές, στις οποίες υποβλήθηκε η έκθεση, δεν θεωρούν το «χημικό ευνουχισμό» ως τιμωρία, εκτιμώντας πως «βοηθάει στη θεραπεία ή έστω στη μερική ανακούφιση των ανθρώπων με αφύσικη σεξουαλική ορμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...