Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ανακαλύφθηκαν δύο νέα είδη δεινοσαύρων που μοιάζουν με παπαγάλους


Ανακαλύφθηκαν δύο νέα είδη δεινοσαύρων που μοιάζουν με παπαγάλους
Δύο νέα μέλη της οικογένειας των ορνιθίσχιων δεινοσαύρων ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.
Μπορεί να μοιράζονται έναν πρόσφατο πρόγονο με τον Τρικεράτωψ, ωστόσο δεν διαθέτουν τα μεγάλα και επιβλητικά κέρατα που έχουμε συνηθίσει στους δεινοσαύρους. Ανήκουν στη κατηγορία των φυτοφάγων και έζησαν 75 με 83 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την βιολογική τους ταυτότητα, διαπίστωσαν ότι μορφολογικά τα νέα ευρήματα δεν μοιάζουν με τους συνηθισμένους δεινόσαυρους, αλλά περισσότερο με πτηνά και συγκεκριμένα με τον… παπαγάλο.

Το πρώτο εύρημα ανήκει στον «Unescoceratops Koppelhusae», ο οποίος έζησε 75 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το ύψος του ξεπερνούσε τα δύο μέτρα και ζύγιζε 91 κιλά, καθιστώντας τον ένα από τα μικρότερα μέλη της οικογενείας. Είχε ένα μικρό ράμφος (σαν εκείνο του παπαγάλου) και τα δόντια του ήταν χαμηλότερα και πιο στρογγυλεμένα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας. Δεν είχε το κλασικό κέρατο του είδους «leptoceratopsids», αλλά ένα σαγόνι που μοιάζει με τσεκούρι.
Το δεύτερο εύρημα ανήκει στον «Gryphoceratops Morrisoni», ο οποίος έζησε 83 εκατομμύρια χρόνια πριν και το σαγόνι του ήταν μικρότερο και βαθύτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους «leptoceratopsid». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατοστά σε ύψος, καθιστώντας τον το μικρότερο φυτοφάγο δεινόσαυρο που βρέθηκε στη Βόρεια Αμερική και έναν απ’ τους μικρότερους στο κόσμο.
Ο επιμελητής της Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Κλίβλαντ και επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Ράιαν δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα καλύπτουν σημαντικά κενά στην εξελεγκτική ιστορία των μικρόσωμων δεινοσαύρων»
«Αν και οι δεινόσαυροι με κέρατα έζησαν κατά κύριο λόγο στην Ασία, η έρευνα μας υποδεικνύει ότι το είδος «leptoceratopsids» ευδοκίμησε και στη Βόρεια Αμερική, στην οποία μάλιστα αναπτύχθηκαν δύο νέα είδη χωρίς κέρατα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...