Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2013-14


Νέα μέτρα 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, μειώσεις δαπανών στην άμυνα και περικοπές στους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση, περιλαμβάνει το πακέτο για το διάστημα  2013-2014.
Στην έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάσει το Reuters, τονίζεται πως τα νέα μέτρα  αποτελούν προαπαιτούμενο για τη νέα οικονομική βοήθεια
Αναλυτικά, στην έκθεση αναφέρεται πως απαιτούνται νέα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές δαπανών, συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προσδιορίσει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την Κομισιόν να εισηγείται εκταμίευση της πρώτης δόσης το συντομότερο δυνατό.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.
«Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014», αναφέρει η έκθεση  προσθέτοντας ότι η υστέρηση για την διετία αυτή αγγίζει το 5,5%.
«Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012» αναφέρεται.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται ήδη για τα νέα μέτρα και εξετάζει περικοπές δαπανών με έμφαση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την μεταρρύθμιση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχίσει να χορηγείται υπό τον όρο ότι βελτιώνεται η εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται», σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης.
«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλυφθεί η μεγάλη τρύπα για το 2013 και το 2014».
Τα νέα μέτρα είναι προαπαιτούμενο για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ στα πλαίσια του νέου προγράμματος που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% το 2014.
«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η χώρα πρέπει να προσδιορίσει αυτά τα μέτρα (ισοδύναμα με το 5,5% του ΑΕΠ) έως τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει το 2013 και 2014 για να επιτύχει τους στόχους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...