Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

70 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πιο ακριβά στην Ελλάδα


70 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης πιο ακριβά στην Ελλάδα

Ακριβότερη από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία είναι η χώρα μας σε μία σειρά βασικών αγαθών, απόρροια της αύξησης φόρων, των πρώτων υλών αλλά και των στρεβλώσεων στην αγορά.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, και παρουσίασαν χθες οι επικεφαλής τους, Στέφανος Κομνηνός και Γιώργος Στεργίου, διαπιστώνεται σε σύνολο 70 προϊόντων (τα 50 είναι επώνυμα),στα οποία έγινε η σύγκριση με άλλες έξι χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία και Ισπανία), ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές.
Πιο συγκεκριμένα σε προϊόντα δημητριακών η διαφορά αγγίζει το 46,96%, στα απορρυπαντικά το 44,2%, στα αναψυκτικά το 51,3% και σε είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας το 96,5%.
Το γεγονός αυτό κινεί υποψίες για εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από ορισμένες επιχειρήσεις, κάτι που καλείται να διερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία εστάλησαν τα στοιχεία της έρευνας.
Παράλληλα, ο κ. Κομνηνός και ο κ. Στεργίου, αναφέρθηκαν στις ενέργειες που προτίθεται να προβούν, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα στρεβλώσεων στην αγορά, οι οποίες αφορούν την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στο υπουργείο, να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο μεταφορών και logistics σε συνεργασία και να διευρυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.

24h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...