Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η φυλακή Γκουαντάναμο


Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η φυλακή Γκουαντάναμο

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα η φυλακή Γκουαντάναμο στην Κούβα, η οποία ανήκει στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ. Άρχισε να λειτουργεί στις 11 Ιανουαρίου του 2002 και σήμερα κρατούνται σε αυτή 171 άτομα.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της φυλακής, σε ορισμένα τμήματά της οι φυλακισμένοι κινούνται ελεύθερα πίσω από ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς και έχουν πρόσβαση «σε μαθήματα αγγλικών, τέχνης και διαχείρισης του χρόνου».
Οι «κρατούμενοι που δεν συμμορφώνονται» κρατούνται σε κελιά 29 τετραγωνικών με ένα κρεβάτι και μία τουαλέτα.
Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 780 ύποπτοι φυλακίστηκαν στο Γκουαντάναμο--ενώ οι πρώτοι 12 που είχαν μεταφερθεί στη φυλακή εξακολουθούν να κρατούνται σε αυτή. Μόνο ένας από τους 12 δικάστηκε και καταδικάστηκε –σε ισόβια– ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός εξ όσων έχουν εγκλειστεί στο Γκουαντάναμο έχουν προσαχθεί σε δίκη.
Τη φυλακή δημιούργησαν οι ένοπλες δυνάμεις με εντολή του τότε προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για να κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα και άλλοι «εχθρικοί μαχητές» που συλλαμβάνονταν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν και αλλού και δεν ανήκαν σε κάποιον τακτικό στρατό.
Όταν διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχόταν να κλείσει τη φυλακή στο Γκουαντάναμο ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας σε ό,τι αφορά την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.
Λόγω των έντονων αντιδράσεων στις προτάσεις του Λευκού Οίκου να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε φυλακές στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών –τόσο οι αρχές στη Νέα Υόρκη όσο και το Κογκρέσο αντιτάχθηκαν σε κάθε τέτοια πιθανότητα--, ο Ομπάμα όχι μόνο υπαναχώρησε αλλά τον Δεκέμβριο επικύρωσε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που προβλέπει ότι ο στρατός θα μπορεί να φυλακίζει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι μέλος της αλ Κάιντα ή «δυνάμεων που σχετίζονται με αυτή».

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...