Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται κινητοποιήσεις για να σωθούν μισθοί και συμβάσεις


Έρχονται κινητοποιήσεις για να σωθούν μισθοί και συμβάσεις

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι, απορρίπτοντας συλλήβδην τις προτάσεις της τρόικας και των εργοδοτικών φορέων για μειώσεις μισθών . Η συνομοσπονδία που υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλα άδικα και άνισα μέτρα , θεωρεί ως κόκκινη γραμμή την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν , όπως μισθολογικές ωριμάνσεις, 13ος και 14ος μισθός .

Οι εργοδοτικοί φορείς στην πρώτη άτυπη συνάντησή τους χθες κάλεσαν τη ΓΣΕΕ σε διάλογο με στόχο να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος . Πάντως ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ προκειμένου να προσελκύσουν τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου αποφάσισαν να αφήσουν στο απυρόβλητο την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας συγκλίνοντας σε τρία σημεία .
- Υπερασπίζονται τον κατώτατο μισθό καθώς και τον 13ο και 14ο μισθό που αναλογεί στην ΕΣΕΕ
– προτείνουν πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για τρία χρόνια καθώς και
– μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων που θα υποβληθούν στο τραπέζι προϊόντος του διαλόγου- εξπρές που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του 13ου και 14ου μισθού στις κλαδικές συμβάσεις ώστε να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος προς όφελος της ανταγωνιστικότητας .
Κατηγορίες εργοδοτών προτείνουν δώρα και επιδόματα να υπολογίζονται με βάση τον εισαγωγικό μισθό της κλαδικής σύμβασης , πρόταση που οδηγεί σε δραστική μείωση του 13ου και 14ο μισθού στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζόμενων. Πάντως οι εργοδότες σύμφωνα με πληροφορίες αν εξασφαλίσουν σημεία συμφωνίας που μειώνουν τους μέσους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα δε θα επιμείνουν στο πάγωμα της αύξησης 2,5% που προβλέπει η ΕΣΕΕ από την 1ηιουλίου 2012.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...