Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Αιματοκύλισμα δίχως τέλος στη Συρία


Αιματοκύλισμα δίχως τέλος στη Συρία

Δεν έχει τέλος ο κύκλος αίματος στη Συρία και ενώ στη χώρα βρίσκονται οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να διαπιστώσει αν η συριακή κυβέρνηση εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο έχει συμφωνήσει.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον 12 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της άνοιξαν πυρ εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν επίσης τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πόλη Χομς, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η παρουσία από τη Δευτέρα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου σε πολλές περιοχές της Συρίας έχει ενισχύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι θέλουν να δείξουν στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου το επίπεδο της λαϊκής δυσαρέσκειας.
«Είμαστε αποφασιμένοι να δείξουμε (στους παρατηρητές) ότι υπάρχουμε. Δεν έχει σημασία αν θα χυθεί αίμα» δήλωσε ο ακτιβιστές Αμπου Χάλεντ.
Διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους πολλών πόλεων φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ειρηνικά, ειρηνικά» και «Ο λαός θέλει να σε εκτελέσει Μπασάρ». Κάποιοι κρατούσαν πανό με τα ονόματα όσων έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων: «Δεν θα ξεχάσουμε το αίμα που έχει χυθεί» έγραφαν.
Ένας παρατηρητής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε στο οργισμένο πλήθος στη συνοικία Ντούμα της Δαμασκού ότι δουλειά της αποστολής είναι μόνο να παρατηρεί και όχι να βοηθήσει τους διαδηλωτές να εκδιώξουν τον Ασαντ από την εξουσία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
Πάντως ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν τόνισε πως στόχος της αποστολής (των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου) δεν πρέπει να είναι απλώς η επιθεώρηση της κατάστασης επί τόπου, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι το συριακό καθεστώς συμμορφώνεται με το πρωτόκολο του Αραβικού Συνδέσμου.
Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει από τις συριακές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τους παρατηρητές και να τους επιτρέψουν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς στη χώρα.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...