Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και οξύνονται τα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, κλιμακώνεται και η επίθεση της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, που συνοδεύουν την αντικειμενική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων στο δρόμο για τη διαχείριση της κρίσης, δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αλλά αγγίζουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Στη Γαλλία, που ήδη η βαθιά καπιταλιστική κρίση τής «χτυπάει την πόρτα», το ποσοστό της ανεργίας τον περασμένο Νοέμβρη σκαρφάλωσε στο 9,2%, ενώ μόνο μέσα στο 2011 η αύξηση ήταν της τάξης του 5,2%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που σημειώνεται στη Γαλλία από το 1999, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι κάτω των 25 ετών.
Ως «αντίδοτο» στο ποσοστό της ανεργίας, η αστική κυβέρνηση της Γαλλίας προωθεί, από τη μια, το ξεθεμέλιωμα των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και, από την άλλη, τις παχυλές ενισχύσεις στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, για τη Μεγάλη Βρετανία ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων εκτιμά ότι «η βρετανική αγορά εργασίας θα βρεθεί στην πιο αδύναμη κατάσταση μετά την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990», προβλέποντας ότι το ποσοστό ανεργίας στο 2012 θα αυξηθεί στο 8,8%, δηλαδή 2,85 εκατ. άνεργοι (από 8,3% που ήταν μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 χρόνων).
Η αύξηση της στρατιάς των ανέργων και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, η επέκταση της μισοδουλειάς που σπρώχνει στην εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών κ.λπ. αποτελούν στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας, όχι μόνο στο δρόμο για το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά κυρίως στην επαύριο της κρίσης, ώστε να διασφαλίσουν καλύτερους όρους για την επάνοδο σε τροχιά κερδοφορίας. Γι’ αυτό και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα κράτη – μέλη της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.
rizospastis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου