Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Διάφανο καλαμάρι κοκκινίζει από το φόβο του!


Διάφανο καλαμάρι κοκκινίζει από το φόβο του! [βιντεο]
Ανάλογα με τον εχθρό που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ορισμένα θαλάσσια μαλάκια που ζουν σε μεγάλο βάθος μπορούν να αλλάζουν καμουφλάζ και από διάφανα να γίνονται σκούρα κόκκινα.
Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Duke μελέτησαν ένα χταπόδι (Japetella heathi) και ένα καλαμάρι (Onychoteuthis banksii) που εφαρμόζουν αυτή την τακτική.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα δύο πλάσματα είναι σχεδόν τελείως διάφανα, οπότε παραμένουν αόρατα για τους περισσότερους εχθρούς τους. Περιστασιακά, όμως, έρχονται αντιμέτωπα με θηρευτές που εκπέμπουν μπλε φως μέσω βιοφθορισμού, προκειμένου να φωτίσουν τη λεία τους. Και όταν φωτιστούν απευθείας με μπλε φως, ακόμα και τα διάφανα σώματα γίνονται αντιληπτά μέσα στο νερό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύο μαλάκια αλλάζουν τακτική: Ενεργοποιούν ειδικούς μύες, οι οποίοι «τεντώνουν» κύτταρα που περιέχουν σκούρες κόκκινες χρωστικές, οπότε το σώμα τους από διάφανο γίνεται σκούρο κόκκινο. Δεδομένου όμως ότι το κόκκινο φως απορροφάται από το θαλασσινό νερό, τα κόκκινα αντικείμενα φαίνονται κατάμαυρα σε μεγάλο βάθος.
Τα πολυμήχανα μαλάκια καταφέρνουν έτσι να παραμείνουν απαρατήρητα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology. 
ΒΙΝΤΕΟ -->realΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...