Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ανανεωμένος στόλος με νέα ναυαρχίδα: Nokia Lumia 800

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών Microsoft και Nokia, αποτέλεσμα της οποίας είναι η πλήρης αφομοίωση και τοποθέτηση ως κύριας πλατφόρμας λογισμικού, του περιβάλλοντος – Λειτουργικού Συστήματος «Windows Phone» για κινητά τηλέφωνα της πρώτης, στο δυναμικό των μελλοντικών συσκευών της δεύτερης. Έτσι, ύστερα από πολλά χρόνια ανάπτυξης και υποστήριξης του δικού της περιβάλλοντος (Symbian - το οποίο αγόρασε από την πάλαι ποτέ Psion), η Nokia «δέχθηκε» να υιοθετήσει το λογισμικό της Microsoft, ως το κυρίαρχο λογισμικό των τηλεφώνων της - τα εισαγωγικά υφίστανται, καθώς τα τελευταία χρόνια η Nokia πήγαινε από το κακό στο χειρότερο από πλευράς πωλήσεων και μεριδίου αγοράς, οπότε η οικονομική ενίσχυση από μεριάς της Microsoft εμπεριείχε αρκετή «πειθώ» στην υιοθέτηση των Windows Phone Mango. Η ώρα έφτασε πλέον για τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας ναυαρχίδας του ανανεωμένου στόλου της Nokia, υπό την ονομασία Nokia Lumia 800.
 


Η νέα συσκευή αμέσως μαγνητίζει το βλέμμα λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής της: ένα κράμα πολυανθρακικού πλαστικού κυανού χρώματος αποτελεί το «σασί» του τηλεφώνου. Με την επιλογή αυτή, η Nokia κατάφερε να δημιουργήσει μια ανθεκτική κατασκευή στις γρατσουνιές, όχι επειδή δεν μπορούν να γίνουν, αλλά, επειδή ακόμα και εάν αυτό συμβεί, δεν γίνονται εύκολα διακριτές, καθώς το πλαστικό σασί δεν είναι βαμμένο με κυανό χρώμα (όπερ εστί θα ξεφλουδίσει, αν γδαρθεί). Αντιθέτως, το ίδιο το πλαστικό δημιουργείται από το εργοστάσιο, απευθείας κυανό – έτσι ακόμα και αν γδαρθεί, δεν θα ξεφλουδίσει, αφού δεν υπάρχει στην ουσία «φλούδα» (στρώμα) βαφής. 



Δεύτερο σημείο έλξης είναι, όπως σε όλα πλέον τα κινητά τηλέφωνα, η οθόνη: μεγάλο φάσμα αποχρώσεων, πλήρης διαύγεια, κρυστάλλινη ποιότητα απεικόνισης, μέσα στις 3.7 ίντσες τύπου AMOLED ανάλυσης 800x480. 

Τρίτο σημείο είναι φυσικά το Λειτουργικό Σύστημα, εν προκειμένω τα Windows Phone έκδοσης 7.5 (αλλιώς «Mango»), των οποίων η ροή και ο χειρισμός μπορούν να χαρακτηριστούν ότι γίνονται με λίαν ομαλή και άμεση απόκριση. Ο βασικός «υπεύθυνος» για την απόκριση είναι το κεντρικό τσιπ, το οποίο είναι το MSM8255 (ενός πυρήνα) της εταιρείας Qualcomm με χρονισμό λειτουργίας 1.4 GHz, πλαισιωμένος από 512ΜΒ μνήμης RAM.

Για αποθήκευση, το Lumia 800 διαθέτει 16GB εσωτερικής μνήμης. Επίσης υπάρχουν οι γνωστοί πλέον αισθητήρες, όπως 3D επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), proximity sensor και μαγνητόμετρο, παράλληλα με ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi b/g/n, 3G (κατέβασμα ταχύτητας έως 14.4Mbps), τετραπλό δίκτυο GSM, Bluetooth 2.1, δέκτης GPS, SA-GPS αλλά και a-GPS, ενώ παρέχεται και μια θύρα USB 2.0 για φόρτιση και σύνδεση των όποιων μελλοντικών εξαρτημάτων.


Η κάρτα SIM ακολουθεί τη νέα τακτική που εμφανίστηκε το 2007 με το πρώτο iPhone της Apple, ενώ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την έμφαση που δίνει η Nokia όσον αφορά στην κάμερα: 8MPixel (ανάλυση φωτογραφίας 3984x2992) με αυτόματη εστίαση και 3x ψηφιακό ζουμ, μέσα από έναν φακό Carl-Zeiss, με aperture 2.2, βάθος εστίασης 28 χιλιοστά και μίνιμουμ απόσταση από το θέμα προς φωτογράφιση τα 10 εκατοστά (παράλληλα διατίθεται μια γκάμα ευκολιών, όπως αναγνώριση προσώπου, ισορροπία λευκού, διπλό φλας τύπου LED, ρυθμίσεις «έκθεσης» κ.λπ.). Από πλευράς βίντεο λήψης, η κάμερα προσφέρει ανάλυση HD Ready ή αλλιώς 720p (ανάλυση 1280x720 γραμμών), ενώ για αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων (φωτογραφίες, μουσική, βίντεο), κατά την κλασική (και σωστή) νοοτροπία της Nokia, υποστηρίζεται μια πληθώρα διαφορετικών τύπων κωδικοποίησης. 


Η μπαταρία υπόσχεται 55 ώρες συνεχόμενης αναπαραγωγής μουσικής, 7 ώρες αντίστοιχα για βίντεο και για ομιλία, παρέχονται έως 13 ώρες μέσω 2G δικτύου, για 3G δίκτυο το νούμερο πέφτει στις 9,5 ώρες και τέλος για κατάσταση αναμονής (standby) ανεβαίνουμε στις 265 ώρες μέσω 2G και 335 ώρες μέσω 3G αντίστοιχα. Ως συνοδευτικό λογισμικό στο περιβάλλον Windows Phone Mango, έχουμε τις εφαρμογές - υπηρεσίες, όπως Nokia Drive (οδικοί χάρτες), Nokia Music, ESPN Sports Hub και το Skydrive, που προσφέρει 25GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο «Διαδικτυακό σύννεφο» (υπολογιστές τεράστιου αποθηκευτικού χώρου που τον διαθέτουν στους χρήστες μέσω του Internet). 


Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: τιμή 420 ευρώ. Χωρίς συμβόλαιο είναι η τιμή, αντίθετα με την συνήθεια κάποιας άλλης εταιρείας, που μονίμως συνδέει τις ανακοινώσεις τιμών για τις νέες συσκευές της υποχρεωτικά με συμβόλαια δύο ετών (δεν λέμε ονόματα, αλλά έχει σχέση με ένα δαγκωμένο φρούτο). Αρχικά θα εμφανιστεί τον Νοέμβριο σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα διατεθεί και σε περαιτέρω αγορές (χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι αυτές).

 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

- Κεντρική σελίδα Nokia Lumia 800
http://www.nokia.co.uk/gb-en/products/phone/lumia800/

- Τεχνικά χαρακτηριστικά Nokia Lumia 800:
http://www.nokia.co.uk/gb-en/products/phone/lumia800/specifications/

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...