Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα


Πυρκαγιά ξέσπασε  (16:20 μ.μ.) σε δασική έκταση στην περιοχή Ρητό  Ντράσα Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.


Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας (16:15 μ.μ.). Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις που σημειώνονται αυτή την ώρα (15:40 μ.μ.) στο Θυμάρι.


Όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται αυτή την ώρα (15:30 μ.μ.) στο Στεφάνι της Κορίνθου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ που δυσκολεύουν σημαντικά το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν για να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το πρωί.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι πέντε συλληφθέντες για τις φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στην Κερατέα και στον Μαραθώνα.
Οι τέσσερις από αυτούς συνελήφθησαν για την, από αμέλειά τους, πρόκληση της μεγάλης φωτιάς στην Κερατέα, ενώ ο πέμπτος για αυτήν που εκδηλώθηκε στο Γραμματικό.
Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ οι συλληφθέντες της Κερατέας βαρύνονται επιπλέον με την κατηγορία του εμπρησμού από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένες περιουσίες.
Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο.    

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύριο Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:


•    Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
•    Βοιωτίας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
•    Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).



Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199» καταλήγει η ανακοίνωση.


Καλά είναι τα νέα από τα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα (11:20 π.μ.), ωστόσο ακόμη δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα (10:40 π.μ.), δασική πυρκαγιά στην περιοχή Στεφάνι Κορινθίας. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη επίσης η δασική πυρκαγιά στη θέση Λουμπάρδα στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Πάλεψαν μόνοι τους με ένα υποτυπώδες πυροσβεστικό όχημα και κατάφεραν σήμερα το πρωί να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε από εχθές την Κύθνο, είπε μιλώντας στο Μέγκα, ο Δήμαρχος του Νησιού, Μανώλης Φίλιππας.

Νέες φωτιές έχουν ξεσπάσει αυτή την ώρα (10:20 π.μ.). Ο Παναγιώτης Μπονάτσος, αρχηγός της Πυροσβεστικής δίνει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


Πυρκαγιές ξέσπασαν πριν από λίγο σε δύο ακόμη σημεία της Επικράτειας, στην Αγία Μαρίνα Αττικής και στην Κορινθία (10:27 π.μ.).

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στο Κεφαλόβρυσο της Πάτρας.
Ο πυροσβέστης διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε (10:24 πμ.).
Όσον αφορά την φωτιά, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ το γεγονός ότι σήμερα δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, εκτιμάται από τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, ότι θα βοηθήσει στις προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχο του πύρινου μετώπου.
Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ούτε και την ιερά μονή του Ομπλού, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη αποτεφρωθεί πολλά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Κερατέα αυτή την ώρα (10:18 π.μ.), όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις από τον δυνατό αέρα, κρατώντας σε διαρκή ένταση τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που έχουν ήδη ενισχυθεί, από τη νύχτα.
«Η καταστροφή είναι τεράστια. Όλη η περιοχή της Φώκαιας μέχρι τα Λεγρενά έχει καεί» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου.
«Η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Σπίτια, καλλιέργειες, χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες», καταγγέλλοντας πως φέτος δεν δόθηκαν τα κονδύλια για την πυρασφάλεια.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της μέρας, μετέβησαν στον τόπο της πυρκαγιάς και συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ εκτός από τους 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τις δυνάμεις της Αττικής, που παραμένουν στο σημείο, έφτασαν, από την επαρχία, άλλα 15 οχήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με την γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται την τελευταία ώρα σε όλα τα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς.
Παράλληλα, αναμένονται τα δύο καναντέρ που στέλνει η Ιταλία για ενίσχυση, αποδεχόμενη το αίτημα της Πυροσβεστικής και της κυβέρνησης προς τις χώρες της Ευρώπης για βοήθεια, ενώ εξετάζεται το αίτημα και από τη Γαλλία και την Κροατία.


Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο (10:00 π.μ.) στη Λουμπάρδα Κορωπίου, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

«Ούτε πορτοφόλι δεν προλάβαμε να πάρουμε» λέει μια άτυχη γυναίκα που είδε το σπίτι της να καίγεται. Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ (9:05 π.μ.):


Επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αυτή την ώρα (8:45 π.μ.) και στην Κρήτη, καθώς οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι ισχυροί άνεμοι, που αναμένεται τοπικά να φτάσουν τα 8 μποφόρ και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού μόνο χθες, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών εκδηλώθηκαν στο νησί 4 φωτιές, οι οποίες οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα. Ευτυχώς, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών καμία από τις πυρκαγιές αυτές δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις. 


«Ανοργάνωτο το κράτος, έχουν καεί τα πάντα» λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου στον ΣΚΑΪ στις 8:07 το πρωί. Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

«Η φωτιά ξέφυγε γιατί δεν αντιδράσαμε γρήγορα» είπε ο Γιάννης Σγουρός, Περιφερειάρχης Αττικής στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα στις 8:04 π.μ, και επέρριψε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για σήμερα, Κυριακή 17 Ιουνίου προβάλλει η ΝΕΤ. Δείτε το βίντεο:

Φοβερή μαρτυρία από κάτοικο της Παλαιάς Φώκαιας στις 7:54 το πρωί, που λέει ότι δεν έχουν νερό για να σβήσουν τις φωτιές. Δείτε το βίντεο από το ΣΚΑΪ. 


«Η φωτιά είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά δεν κινδυνεύουν σπίτια» είπε στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης στις 7:20 το πρωί. Σε καταγγελία για έλλειψη συντονισμού προχώρησε ο αντιδήμαρχος Λευρεωτικής Νίκος Στάμου.


«Στόχος μας να οριοθετηθεί η φωτιά, έργο δύσκολο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων» είπε ο Παναγιώτης Μπονάτσος, αρχηγός της Προσβεστικής Υπηρεσίας αυτή την ώρα ( 7:11 π.μ.) στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα. 


Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή την ώρα (7:10 π.μ.) οι πυροσβέστες στο Λαύριο. Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ. 

Νέα μέτωπα πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει σήμερα, σε Αγία Μαρίνα, Κόρινθο και Λουμπάρδα Κορωπίου (υπό μερικό έλεγχο στο Κορωπί), με τα νέα όμως που έρχονται από την Πυροσβεστική, να είναι καλύτερα από χθες Σάββατο που κάηκαν τα πάντα σε Λαύριο, Κερατέα. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί έγιναν στάχτη 20.000 στρέμματα!


Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες από χθες Σάββατο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι (έως 8 μποφόρ) που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο τους. Αυτή την ώρα (6:15) συνδράμουν στο έργο των πεζοπόρων τμημάτων  δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται στην Ελλάδα και δύο ιταλικά Καναντέρ. Πιθανό είναι να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης και αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Κροατία.
Στην Παλαιά Φώκαια η φωτιά έκαψε σπίτια, εστιατόρια, αυτοκίνητα και ένα κάμπινγκ. Η Αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στο έργο τους.
Αυτή την ώρα (5:00), στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν 180 πυροσβέστες, με 60 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 μέλη πεζοπόρου τμήματος, 20 οχήματα ΟΤΑ και 9 υδροφόρες δήμων.
Μαίνονται αυτή την ώρα οι πυρκαγιές στην Πύλο Μεσσηνίας, στη Νεάπολη Λακωνίας και  στο Μαραθώνα, υπό μέρικο έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Αχαΐα, ενώ σβήστηκε στην Κύθνο.
Στην Πύλο, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 23:00 στην περιοχή Ξεριά. Επί τόπου επιχειρούν επτά άνδρες, ενώ το σημείο επισκέφθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στη Μεσσηνία προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Τριάντα πυροσβέστες επιχειρούν στη Λακωνία, ενώ στην Κύθνο τον έναν και μοναδικό πυροσβέστη συνδράμουν 15 εθελοντές. Το έργο πυρόσβεσης έχει αναλάβει το ένα και μοναδικό όχημα του δήμου. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορεί να σταλεί βοήθεια με προσωπικό λόγω απαγορευτικού και ίσως σταλεί ένα πεζοπόρο τμήμα με 10 άτομα, αλλά και ένα εναέριο μέσο.
Δείτε τι δήλωσαν νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης για τις πυρκαγιές.
Το μεσημέρι του Σαββάτιου συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια για τη φωτιά που ξέσπασε στην Κερατέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις συλληφθέντες έκαναν εργασίες οξυγονοκόλλησης. Σήμερα, Κυριακή, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Αλλη μία σύλληψη έγινε για τη φωτιά του Μαραθώνα. Πρόκειται για 83χρονο που έκανε εργασίες με τροχό.
Η φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στη Δροσιά Κερατέας και εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.
Πρόκειται για μία δύσκολη νύχτα, αφού αναζωπυρώσεις σημειώνονται συνεχώς. Παράλληλα, παρατηρούνται πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός μέχρι πριν λίγη ώρα βρισκόταν στον κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και ενημερωνόταν σχετικά με το σχέδιο δράσης.
Τέσσερις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τις επιχειρήσεις. Τρεις στην Κερατέα και ένας στην στο Κεφαλόβρυσο της Πάτρας. Έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν εμπνέει ανησυχία η κατάστασή τους.
Ωστόσο τις απογευματινές ώρες φωτιά ξέσπασε και στη Κύθνο. Στο νησί υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα, με έναν εποχικό πυροσβέστη και έναν εθελοντή.
Ακούστε την αγωνία των κατοίκων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κινούνται προς την θάλασσα αβοήθητοι.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των Εθελοντών Πυροσβεστών, Νίκος Σαχινίδης, καταγγέλλει στο enikos.gr ότι η πολιτεία δεν φρόντισε να εφοδιάσει με βενζίνη τα οχήματα της οργάνωσης, που παραμένουν σταθμευμένα χωρίς την δυνατότητα συνδρομής στην κατάσβεση.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ
Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν 35  πύρινα μέτωπα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Οι περισσότερες από αυτές έχουν τεθεί σε έλεγχο, ωστόσο ο προβληματισμός στην Υπηρεσία είναι μεγάλος καθώς βρισκόμαστε ακόμα στη αρχή του Καλοκαιριού. 

Παρακολουθήστε πως κατέγραψε η κάμερα, το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε το μεσημέρι, από την Κερατέα και έχει επεκταθεί σε απόσταση 10 χιλιομέτρων. 

ΔΕΙΤΕ ΤA ΒΙΝΤΕΟ


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 0:00 η πυρκαγιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, στην Πάτρα.
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβάντης, μίλησε στον Real fm
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:
Οι 42 ηλικιωμένοι που εγκατέλειψαν το γηροκομείο της Π. Φώκαιας  με την εντολή εκκένωσης, έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Plazza Resort, στην Ανάβυσσο.
Αυτή την ώρα βρίσκονται σε μία μεγάλη αίθουσα ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου και του γηροκομείου προσπαθεί να τους καθησυχάσει καθώς είναι τρομαγμένοι.
Ακούστε τι λέει στο enikos.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου, Ασπασία Φορμεντίνη.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη Παλλήνη.
Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης από το σημείο.

Ενώ οι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την πορεία της Φωτιάς στην Φώκαια, τρία νέα μέτωπα πυρκαγιάς εμφανίστηκαν στην Αττική.
Εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στην περιοχή Κάτω Σούλι, στον Μαραθώνα, όπου αναμένεται ενίσχυση από βόρεια Ελλάδα, δυτική Μακεδονία, δυτική Θεσσαλία με 45 άτομα στα 180 που υπήρχαν, 110 άτομα (πεζοπόρο τμήμα), 23 πυροσβεστικά οχήματα των δήμων, δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε και στην Πεντέλη στην περιοχή Ντράφι . Επίσης φωτιά ξέσπασε στον Ωρωπό,  στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 7 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.
Η πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά την άμεση κινητοποίηση (από τη  πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο, 13 πυροσβεστικά οχήματα με 28 πυροσβέστες, 15 άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο), δεν μπόρεσε να ελέγξει την φωτιά και σύντομα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έδωσε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά 2 οικισμοί στα διοικητικά όρια της Αναβύσσου και ένας στην Π. Φώκαια, όπως επίσης εκκενώθηκε το Γηροκομείο Κωνσταντινοπολιτών, στην Παλαιά Φώκαια και σαράντα άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Κερατέας και κάτοικος της περιοχής, Ντίνος Κονσολάκης  περιγράφει στο enikos.gr τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.


Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι και σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος, η πυρκαγιά ξεκίνησε από εργασίες οξυγονοκόλλησης. "Με 9 Μποφόρ αέρα, πήγαν να κολλήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβαντής.
Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν από νωρίς το απόγευμα όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...