Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Απογειώνουν τα χαράτσια στους διαλυμένους μισθούς


Απογειώνουν τα χαράτσια στους διαλυμένους μισθούς
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ – ΤΡΟΪΚΑ – ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ - Μετά τις εκλογές στέλνουν και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Σφοδρή κλιμάκωση και νέα μέτρα από τον Ιούνη.
Πάνω από 17% έχουν συρρικνωθεί μέσα στην τελευταία 3ετία (2010-2012) οι ονομαστικοί μισθοί των εργαζόμενων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας οι «μέσες αποδοχές» για την ερχόμενη χρονιά (2013) θα συμπιεστούν σε ποσοστό 9%.

Πάντα σε «μέσα επίπεδα» η κλοπή για την περίοδο 2010 με 2014 θα φτάσει τουλάχιστον στο 26% και πολύ περισσότερο για τους νέους εργαζόμενους μετά και τη συρρίκνωση των κατώτατων προβλεπόμενων αποδοχών.
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μέρος από τη συντελούμενη ληστεία. Αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσουν να ταχυδρομούν και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Ερχονται από φέτος και φορολογούν την απόλυτη φτώχεια, εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα! Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (857 ευρώ το μήνα) που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο βάζουν φόρο στα 700 ευρώ!
Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ -αφορολόγητο μέχρι πέρσι- θα τους πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ!
Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης αφορολόγητα μέχρι και πέρυσι, από φέτος επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ, σχεδόν 2 μισθούς!
Με τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων θα υπολογίζουν και τα διογκωμένα «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης, υποχρεώνοντας μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν φόρους ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα.
Με το κόλπο των «τεκμηρίων», ο καθένας υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών για κάθε τετραγωνικό υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Αυτός ο φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τα 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.
Εχουν πετσοκόψει και τις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η επιπλέον κλοπή επίσης θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της Εφορίας.
H κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο -αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών- αρπάζουν από 280 ευρώ (140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα). Πετσόκοψαν στο μισό την έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων για α’ κατοικία. Ακόμη κατάργησαν κάθε επιστροφή για τις μικροδαπάνες των νοικοκυριών, αναγκάζοντας ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να μαζεύουν αποδείξεις, για το 25% του εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους λείπει.
Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα με το τέλος «αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι (μέσα στο 2011). Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο σε ποσοστό 66% «τέλος επιτηδεύματος». Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις.
Νέα μέτρα από τον Ιούνη
Στα φορολογικά μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ορισμένα από τα οποία θα τα εφαρμόσουν από φέτος και κάποια άλλα θα τα αφήσουν για αντιλαϊκή εφεδρεία από το 2013 και για τη συνέχεια, έχουν περιλάβει:
Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (19% ή 21%), εξέλιξη που σημαίνει μαζικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%).
–Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου
Την ουσιαστική κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου (5.000 ευρώ) με τη μετατροπή του σε «μη επιστρεφόμενη έκπτωση φόρου» (!)
Ανατιμήσεις και στα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου οδηγούν στην εκτίναξη και της φορολογικής αφαίμαξης και στην παραπέρα συρρίκνωση επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ κ.ά., που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος (υπολογίζουν το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή το τεκμαρτό).
Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, ετοιμάζουν τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Μείωση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από 8 σε 3 ή 4, εξέλιξη που θα φέρει νέες απώλειες στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Για τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, εξετάζουν την εφαρμογή σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ.
Παραπέρα περικοπές στις φορο-ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, αυτές που έχουν απομείνει μετά και τις προηγούμενες «παρεμβάσεις» τους.
Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε πρώτη δόση κατά 5 επιπλέον μονάδες (15% από 20%)
Πλήρης φοροαπαλλαγή στα κέρδη των τραπεζών με πρόσχημα τις «απώλειες» μετά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...