Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πιστοποιητικό υγείας για μετανάστες και ποινές σε ιδιοκτήτες

Νέα μέτρα ανακοίνωσαν Λοβέρδος-Χρυσοχοΐδης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τι προβλέπει η νέα Υγειονομική Διάταξη. Ποινική δίωξη σε όσους νοικιάζουν σπίτια σε παράνομους μετανάστες.


Το πιστοποιητικό υγείας, θα είναι στο εξής αναγκαία προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, με βάση νέα Υγειονομική Διάταξη.
Η νέα διάταξη προβλέπει υποχρεωτική παραπομπή στις υγειονομικές δομές της χώρας όσων πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και περιγράφονται αναλυτικά μέσα σε αυτήν.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η Υγειονομική Διάταξη έγιναν γνωστές το μεσημέρι και μεταξύ άλλων προβλέπουν περιορισμούς στην απασχόληση ατόμων με συγκεκριμένα λοιμώδη νοσήματα, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση περιστατικών λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ώστε οι χώροι διαβίωσης των μεταναστών να πληρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

 
Οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής, αναφερόμενοι στο μεταναστευτικό, έκαναν λόγο για "υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ενάντια σε κάθε είδους λαϊκισμό".
Εκατοντάδες οίκοι ανοχής χωρίς άδεια
Όπως είπαν οι υπουργοί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, άλλοι με άδεια, οι περισσότεροι χωρίς άδεια, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στο επίπεδο της υγείας και στο επίπεδο της ασφάλειας.
Χαρακτηριστικά είπαν, ότι έχουν αυξηθεί 1000% τα κρούσματα AIDS ενώ έχουν καταγραφεί 620 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια, και μόνο επτά με άδεια.
Επίσης, αυξήθηκαν τα μεταδιδόμενα νοσήματα παράλληλα με την εγκληματικότητα, η οποία σε ορισμένες περιοχές δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα.
Οι ευθύνες στους ιδιοκτήτες
Οι υπουργοί σημείωσαν ότι προχωρούν άμεσα υγειονομικοί έλεγχοι σε όλο το μεταναστευτικό πληθυσμό, ενώ θα σφραγίζονται αμέσως, τα σπίτια στα οποία διαμένουν παράνομα και μαζικά μετανάστες και οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν ποινικές ευθύνες.
Όπως ανακοίνωσαν μέσα στο μήνα θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και συνολικά σε κάθε μία από τις 10 περιφέρειες θα δημιουργηθούν 30 κέντρα, τα οποία κάθε στιγμή θα μπορούν να φιλοξενούν χίλια άτομα.
Τα άτομα αυτά θα φιλοξενούνται εκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες απέλασης και έτσι θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων.
Ο υπουργός Υγείας κ.Λοβέρδος βεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα υγειονομικά προβλήματα και προωθούνται ήδη, σχετικές υγειονομικές διατάξεις οι οποίες καθορίζουν όλα τα απαραίτητα βήματα από κρατικής πλευράς.
Ολόκληρη η Υγειονομική Διάταξη
Η Υγειονομική Διάταξη που τιτλοφορείται "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ", επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού, και αναλυτικά αναφέρει ότι:
1. Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται είτε ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε με παραπομπή σε ισχύουσες ρυθμίσεις Διεθνών Κανονισμών Υγείας που αποδέχεται η χώρα μας (όπως ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός-International Health Regulations), καθώς και τα λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
2. Τα νοσήματα που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι ιδίως:
α) Λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα που απαιτούν για τον περιορισμό της μεταδόσεως τους απομόνωση ή περιορισμό (καραντίνα) όπως αυτή αποφασίζεται με ειδική εντολή του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από γνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα νοσήματα αυτά είναι: Πανδημική γρίπη, SARS, Ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, Χολέρα, Διφθερίτιδα, Ενεργός φυματίωση, Πανώλη, Ευλογιά, Κίτρινος πυρετός.
β) Λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα που αποτελούν ιατρικό επείγον με διεθνή υγειονομική σημασία σύμφωνα με τα κριτήρια που απαιτούνται από τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (International Health Regulations).
3. Για τα ανωτέρω νοσήματα καθιερώνεται υποχρεωτικός έλεγχος όλων των μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ειδικά για το HIV, HBV,HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα που στερούνται του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας, καθώς και για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών. Σε κάθε περίπτωση για τους ελέγχους και τα λαμβανόμενα μέτρα εφαρμόζονται οι οικείες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)".
4 . Το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεί την αποτελεί την αρμοδία αρχή που παρέχει τεχνογνωσία και καθορίζει τη διαδικασία που αφορά την εξέταση των μεταναστών από το αρμόδιο για τον σκοπό αυτό ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC)
5. Εκπονούνται ολοκληρωμένα προγράμματα που αφορούν τους πληθυσμούς μεταναστών με χρήση κριτηρίων αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων επικίνδυνων για την Δημόσια Υγεία μετά από πρόταση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις ως άνω ασθένειες εντάσσονται ιδίως οι προερχόμενοι από χώρα που ενδημούν τέτοια νοσήματα ή όσοι είναι εκδιδόμενα πρόσωπα που στερούνται βιβλιαρίου υγείας ή είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ή διαβιούν σε οικίες ή άλλους χώρους όπου δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής (συμπεριλαμβανομένων και των αστέγων).
6. Επιβάλλεται υποχρέωση υγειονομικής εξέτασης, εμβολιαστικής κάλυψης, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής των ως άνω προσώπων κατά την είσοδο τους στην χώρα. Επίσης επί ενδείξεων απομόνωσης επιβάλλεται περιορισμός-καραντίνα. Για τα θέματα αυτά εφαρμόζονται ιδίως οι αντίστοιχες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εμβολιαστική κάλυψη καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ενδεικτικά αναφέρεται εμβολιασμός κατά της Πολιομυελίτιδας, Φυματίωσης ή και εμβολιασμός κατά της Πανδημικής Γρίπης.
7. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει διαρκώς τις αρμόδιες Υπηρεσίες στα σημεία εισόδου στη χώρα για τις χώρες που ενδημούν λοιμώδη νοσήματα, καθώς και κάθε αναγκαία πληροφορία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τα νοσήματα αυτά και κάθε σχετικό θέμα.
8. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα τμήματα υγείας περιφερειών της χώρας υποχρεούνται να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για απομόνωση, περιορισμό-καραντίνα και νοσηλεία, οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλούς ιατρικής αντιμετώπισης και φύλαξης των νοσηλευομένων.
9. Απαγορεύεται η απασχόληση ατόμων, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα που τα οποία μεταδίδονται δια της διατροφικής αλυσίδας σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης πάσης φύσεως προϊόντων διατροφής.
10. Οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές παροχής υπηρεσιών Υγείας υποχρεούνται να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίας υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΥΚΑ.
11. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού-καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής που κρίνεται επιβεβλημένη λόγω κινδύνου της δημόσιας Υγείας, είτε στη μεταφορά, είτε στη φύλαξη κατά τη νοσηλεία.
12. Οι αρμοδιότητες των λοιπών κυβερνητικών οργάνων και Υπηρεσιών για την εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων δεν θίγονται.
13. Όλοι οι μετανάστες ελέγχονται για τα παραπάνω αναφερόμενα νοσήματα και εφόσον δεν νοσούν από αυτά ή έχουν θεραπευθεί εφοδιάζονται με ειδικό πιστοποιητικό υγείας, το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με όσα ορίζονται από το ΥΥΚΑ και περιλαμβάνει: α) υπηκοότητα, β) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, γ) ακριβή ημερομηνία και χρόνος γέννησης, δ) φωτογραφία, ε) αποτυπώματα, στ) διεύθυνση κατοικίας. Ειδικά το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί τρείς μήνες από την έναρξη της ισχύος της παρούσας.
Εργασία και υγεία
Όσον αφορά το άρθρο 2 που αφορά την εργασία αναφέρονται τα εξής:
1. Ως εργασία ή απασχόληση για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης νοείται οποιοδήποτε καθεστώς εργασιακής σχέσης, εξαρτημένης ή μη, ή σύμβασης έργου, με μετανάστες είτε έχουν δηλωθεί και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα είτε δεν έχουν δηλωθεί είτε είναι μετανάστες χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα.
2. Οι εργοδότες ή κύριοι έργου ατόμων κατά την ανωτέρω παράγραφο είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζομένους που είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας της παραγράφου 13 του άρθρου 1.
3. Οι εργοδότες όπως περιγράφονται στην παράγραφο 1 είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε περιστατικό εργαζομένου ή εν γένει απασχολούμενου που έχει πιθανώς μολυνθεί από τα νοσήματα του άρθρου 1 και να μεριμνούν αμελλητί για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων ή την παραπομπή του εργαζόμενου σε κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες.
4. Ο υπεύθυνος του ιατρείου, ο θεράπων γιατρός, ο υπάλληλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και κάθε άλλος υγειονομικός που περιέρχεται στην αντίληψή του παράβαση των παραγράφων 2 και 3 ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αστυνομική αρχή ή τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και τον υπεύθυνο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας και τη Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής του ΥΥΚΑ.
5. Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο των διατάξεων του παρόντος είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, η Γεν. Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το ΣΔΟΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο έλεγχος της απασχόλησης ατόμων μέσα στις ιδιοκτησίες των εργοδοτών ή κυρίων του έργου, ορίζεται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Τι θα ισχύει για τους χώρους διαβίωσης
Για το μέρος της διάυταξης που ορίζεται ως"Χώροι διαβίωσης" , τονίζεται οτι η κατοικία πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των ενοίκων και στη σωματική και ψυχική υγεία των ενοίκων.
Ως εκ τούτου, επιβάλλεται:
α. Οι κύριοι ή οι νομείς κτιρίων και λοιπών χώρων διαμονής που έχουν καταληφθεί χωρίς τη συναίνεσή τους από τρίτους υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή των ως άνω τρίτων. Σε αντίθετη περίπτωση χαρακτηρίζονται συνυπεύθυνοι.
β. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ατόμων, προσωρινοί ή μη, πρέπει να διαθέτουν υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση, επαρκή φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) και αερισμό, αποχωρητήριο με λεκάνη από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο, η οποία θα συνδέεται με υδραυλικό σύστημα καθαρισμού (καζανάκι) και λουτήρα - ντουζιέρα για την ατομική καθαριότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει νιπτήρα με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση. Σε κάθε άτομο θα αντιστοιχεί κρεβάτι με καθαρά στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 4 τ.μ. επιφάνειας χωρίς να υπολογίζονται οι χώροι κοινής χρήσης (μπάνιο, κουζίνα). Οι τοίχοι του οικήματος θα πρέπει να είναι καθαροί και στεγανοί, προκειμένου να αποκλείεται η δημιουργία υγρασίας. Επίσης, το δάπεδο θα πρέπει να είναι από υλικό που θα αποκλείει τη συγκέντρωση υγρασίας, λείο κι αδιαπότιστο.
γ. Οι πόρτες και τα παράθυρα του οικήματος πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εσωτερικών χώρων από εξωτερικούς κινδύνους, υγειονομικής ή μη φύσεως (παράσιτα, έντομα, τρωκτικά, ζώα, κακόβουλες ενέργειες κ.ά.)
δ. Εάν ο χώρος διαθέτει κουζίνα, πρέπει να υπάρχει επαρκής ύδρευση και αποχέτευση, καθώς επίσης και να πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις για τον ασφαλή χειρισμό, αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων.
ε. Η μέριμνα για την καταλληλότητα και τη συντήρηση όλων των ανωτέρω αναφορικά με το οίκημα, καθώς επίσης και η καθαριότητα των χώρων και η αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους των Δήμων, βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον νομέα.
στ. Απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται κι έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ κ.ά., εκτός κι εάν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.
Στα δύο τελευταία αρθρά ορίζεται οτι αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της διάταξης , είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΣΕΥΥΠ.
Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να λειτουργούν σε συνεργασία ή και αυτόνομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή. Η Υγειονομική Διάταξη ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...