Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το κούρεμα σε αριθμούς


Το κούρεμα σε αριθμούς
Εντάξει. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία – σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, 85,8%. Τι σημαίνει, όμως, σε απλά μαθηματικά το κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί όλες οι λεπτομέρειες (που αφορούν στα ενδεχόμενα ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης και πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου), έχουμε και λέμε:

Η προσφορά αφορά σε ομόλογα 206 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 177 είναι υπό το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα υπό ξένο δίκαιο ή αφορούν σε κρατικές επιχειρήσεις.
Η συμμετοχή 85,8% σημαίνει ότι στο κούρεμα «μετέχουν» τα 152 δισ. ευρώ από τα 177 του ελληνικού δικαίου.

Το 5,3% των ομολογιούχων υπό ελληνικό δίκαιο συμμετείχε στη συμφωνία, με το να απαντήσει στην προσφορά, αλλά δεν αποδέχθηκε τους όρους.
Η Ελλάδα, αν το εγκρίνει το Eurogroup, θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, υποχρεώνοντας όλους τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τη συμφωνία.
Την προσφορά αποδέχθηκαν επίσης οι κάτοχοι ομολόγων επιπλέον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό ξένο δίκαιο και τίτλων ΔΕΚΟ. Αυτό αντιστοιχεί στο 69% του συνόλου των συγκεκριμένων ομολόγων.
Εάν εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, η συνολική αποδοχή της προσφοράς θα φτάσει τουλάχιστον στα 197 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 95,7% του συνόλου.
Η τελική προθεσμία για τα χρεόγραφα ξένου δικαίου έχει παραταθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου. Σε όσους έχουν ήδη υποβάλει προσφορές, δεν θα επιτραπεί να αλλάξουν την απάντησή τους στην προσφορά.
Νεκτάριος Β. Νώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...