Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Έρχεται μείωση ή κατάργηση εφάπαξ και αποζημιώσεων τον Ιούνιο!


Έρχεται μείωση ή κατάργηση εφάπαξ και αποζημιώσεων τον Ιούνιο!
Το θέμα της κατάργησης των εφάπαξ αλλά και των αποζημιώσεων βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των ελεγκτών της τρόικα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κατά τη τελευταία επίσκεψή τους στην χώρα μας και το επόμενο ραντεβού για την τελική απόφαση κλείστηκε για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της τρόικα, το εφάπαξ θα πρέπει αρχικά να μειωθεί κατά 30% ενώ μεταγενέστερα προτείνεται ακόμη και η κατάργησή του. Στην περίπτωση αυτή τα εφάπαξ θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 13.500 € με το μέσο εφάπαξ να διαμορφώνεται πλέον από τις 45.000 € στις 31.500 € ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ με τα εφάπαξ να μειώνονται από τις 80.000€ στις 56.000 €. Από τις μειώσεις θα θιγούν και 55.000 δημόσιοι υπάλληλοι που αν και έχουν πάρει σύνταξη δεν έχουν εισπράξει ακόμη το εφάπαξ.
Παράγοντες της ασφάλισης πάντως είχαν προβλέψει από τον Ιανουάριο τις μειώσεις στα εφάπαξ επισημαίνοντας μάλιστα ότι η αναμονή για τα εφάπαξ του δημοσίου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7 χρόνια.
Πλαφόν όμως και στις αποζημιώσεις προβλέπει το σχέδιο της Τρόικα σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 4-5 μισθούς ενώ με το ισχύον σύστημα οι αποζημιώσεις ξεκινούν από τον 1 και φτάνουν ακόμη και τους 24 μήνες σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται πάνω από 28 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε στο skai.gr, εάν κάποιος εργάζεται 22 χρόνια στον ίδιο εργοδότη με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000€, με το ισχύον σύστημα θα έπαιρνε αποζημίωση 18 μηνών δηλαδή 36.000€ με το νέο καθεστώς αν ισχύσει το πλαφόν των 5 μισθών η αποζημίωση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000€ έτσι η μείωση θα φτάνει τις 26.000€.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο και στην περίπτωση των εφάπαξ θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα ανταποδοτικότητας.
Στην ατζέντα της τρόικα παραμένουν η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...