Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Μετά τις εκλογές το δεύτερο πακέτο



Λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Reuters μεταδίδει ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση. Υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα λάβει μόνο την πρώτη δόση 30 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδας, αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, είπαν  στο πρακτορείο ειδήσεων πηγές από την ΕΕ.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν. 

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο» είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης. 

«Θα συζητήσουν τις επιλογές. Υπάρχει πίεση από αρκετές χώρες να αναβληθεί μέχρι να υπάρχει συμπαγής δέσμευση από την Ελλάδα, που μπορεί να μην έρθει μέχρι να πραγματοποιήσουν τις εκλογές» είπε η ίδια πηγή στο πρακτορείο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χώρες που πιέζουν για να καθυστερήσει το δεύτερο πακέτο είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, η οποία εμφανίζεται πιο σκληρή και προτείνει η έγκριση να δοθεί μόνο μετά τις νέες εκλογές. 

Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με το Reuters, είναι εάν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι να υπογράψουν για το PSI εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας βρίσκεται στον αέρα και πιθανώς η χώρα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέλλον στις πληρωμές των ομολόγων. 

Έτσι μία δεύτερη πηγή της ευρωζώνης είπε στο πρακτορείο ότι είναι πιθανό να καθυστερήσει ολόκληρο το δεύτερο πακέτο στήριξης μέχρι τις ελληνικές εκλογές «όταν όλοι εύχονται για περισσότερη διαύγεια και δέσμευση».

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε τα 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου που θα είναι μία ολοκληρωτική σπατάλη. Αλλά υπάρχουν ακόμη χρήματα από το πρώτο πρόγραμμα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες για το δεύτερο πρόγραμμα μαζί και το PSI που είναι μέρος του πακέτου θα αναβληθούν μέχρι να πάρει την εξουσία η νέα ελληνική κυβέρνηση» είπε η ίδια πηγή της ευρωζώνης που πήρε μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...