Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Επιπλέον 10% μείωση στις κύριες συντάξεις και ως 20% στις επικουρικές


Επιπλέον 10% μείωση στις κύριες συντάξεις και ως 20% στις επικουρικές

Αντιμέτωποι με νέες περικοπές των αποδοχών τους βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Το ψαλίδισμα αφορά όλα τα Ταμεία. Προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 10% στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Μειώσεις, που φτάνουν μέχρι το 20%, προγραμματίζονται και για τις επικουρικές.

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές και μείωση του αριθμού των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος με θέσπιση χαμηλότερου εισοδηματικού κριτηρίου.

Τις «λύσεις» αυτές προκρίνει η κυβέρνηση ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να… κλειδώσει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 10% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων οι οποίες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Η μείωση αφορά το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ. Από αυτό το μέτρο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις 20% στις συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και 7% στο ΝΑΤ.

Στο μέτωπο των επικουρικών, η νέα πρόταση που προωθείται προβλέπει περικοπή 10% σε ποσά από 200 έως 250 ευρώ, 15% σε ποσά από 251 έως και 300 ευρώ και 20% για τα επιπλέον ποσά. Με αυτό το «σενάριο» το όφελος για τον προϋπολογισμό θα είναι 250 εκατ. ευρώ αντί 200 που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει αντιταχθεί σε μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Οπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε περίπτωση που είναι μικρότερες οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, το πλαφόν για τις μειώσεις στις επικουρικές θα πέσει στα 150 ευρώ.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι αρχικά τρόικα και κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την ετήσια δαπάνη για πληρωμή συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...