Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Από το "Μνημόνιο 1" στο "Μνημόνιο 2" - Ποιοι καταψήφισαν, ποιοι άλλαξαν γνώμη

Η Ελλάδα σε μία από τις κρισιμότερες οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της ιστορίας της. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση.




Τον "χορό" της ανταρσίας πρώτο έσυρε το ΛΑΟΣ, όταν σύσσωμο αποχώρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με τους βουλευτές του να ξεκαθαρίζουν πως θα ψηφίσουν "όχι" στο "Μνημόνιο 2" και τον πρόεδρο του κόμματος να  προειδοποιεί με διαγραφές. Μόνη εξαίρεση, ο βουλευτής Άδ. Γεωργιάδης, που δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση.
Χθες το απόγευμα και μετά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ΚΟ του κόμματος, δεκατρείς βουλευτές γνωστοποίησαν πως δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το "Μνημόνιο 2", ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι, που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει την στάση τους.
Σημειώνεται δε, πως κατά την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε ξεκάθαρα τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ με διαγραφή, χαρακτηρίζοντας "αυτονόητο", σε όλα τα σοβαρά θέματα να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Στο "στρατόπεδο" του ΠΑΣΟΚ, την παραίτηση του βουλευτή Π. Στασινού ακολούθησαν άλλες, μεταξύ των οποίων του Δ. Βαρβαρήγου και της Π. Ζούνη, ενώ από την θέση τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου παραιτήθηκαν η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Κουτσούκος.
Την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Λ. Κατσέλη και η Β. Παπανδρέου, δήλωσαν πως η ψήφος τους τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα είναι αρνητική.
Οι "διαρροές" όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το ΠΑΣΟΚ, που ως τέως κυβερνών κόμμα, κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, εν μέσω άνευ προηγουμένου αντιδράσεων από τους Έλληνες πολίτες, που μοιραία αντιδρούσαν στα εισπρακτικά μέτρα, που ανακοινώνονταν κάθε τόσο.
* Οι εκλογές που σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα,  με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες στη νέα Βουλή.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγες μόλις μέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο ECOFIN, ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,5% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολούθησαν οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ώσπου τον Ιανουάριο του 2010, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου άρχισε να δέχεται τις πρώτες πιέσεις για λήψη μέτρων.
Αποτέλεσμα ήταν η ανακοίνωση, στις 9 Φεβρουαρίου, του πρώτου πακέτου μέτρων, που αφορούσαν στον δημόσιο τομέα και στις 3 Μαρτίου, ενός δεύτερου μεγαλύτερου πακέτου οικονομικών μέτρων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%, αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης, επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα, επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα.
Ακολούθησαν εκ νέου υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, αραιές ακόμη, για να προσφύγει τελικά η χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης της λεγόμενης Τρόικα, που αποτελούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ, στις 23 Απριλίου.
Από το Νταβός, ο τέως πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, που αφορούσαν σε αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
* Οι τρεις "αντάρτες" του "Μνημονίου 1"

 
Ακολουθούν νέες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα, και στις 6 Μαΐου ψηφίστηκε από τη βουλή το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα, για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Το "Μνημόνιο 1" υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και η βουλευτής της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως "με πόνο ψυχής" θα υπερψηφίσει και το "Μνημόνιο 2".
Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι διεγράφησαν από την ΚΟ του κόμματος που απέμεινε πλέον με 157 βουλευτές.
Δύο μέρες αργότερα υπεγράφη η Δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της ΕΕ και δύο μέρες μετά, η αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.
Επαναλαμβάνεται, ότι ο ΛΑΟΣ είχε υπερψηφίσει το "Μνημόνιο 1", ενώ σήμερα, στην κρίσιμη ψηφοφορία για το "Μνημόνιο 2" μετά την αποχώρηση των μελών του κόμματος, που μετείχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκαθάρισε πως θα δώσει αρνητική ψήφο.
Δείτε τι δηλώνει σήμερα:

Ομοίως, ο πρόεδρος της ΝΠ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου ήταν κάθετα αντίθετος στην ψήφισή του, ενώ σήμερα εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να ψηφίσει "ναι".
Δείτε τι δηλώνει σήμερα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα:

 * Η πορεία προς το Μεσοπρόθεσμο

 
Εν μέσω νέου "κύματος" υποβαθμίσεων, ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου του 2011 η συζήτηση στη βουλή για το μεσοπρόθεσμο, ενώ οι Έλληνες "Αγανακτισμένοι" πολίτες, αντιδρούν στα νέα μέτρα που ανακοινώνονται, διαδηλώνοντας μαζικά.
Υπενθυμίζεται, πως μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο περιελάμβανε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, τον περιορισμό των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών, καθώς και σειρά νέων φορολογικών μέτρων. Ταυτόχρονα, προέβλεπε την ίδρυση Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) με σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Υπό την πίεση του γεγονότος, στις 16 Ιουνίου, παραιτήθηκαν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Γιώργος Φλωρίδης και Έκτορας Νασιώκας, ενώ 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν σύγκληση της ΚΟ του κόμματος, η οποία κατέληξε σε απόφαση για ανασχηματισμό. Νέος υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος.
Το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015" υπερψηφίστηκε με 155 ψήφους υπέρ (154 ψήφοι από το ΠΑΣΟΚ και 1 από την ΝΔ),  έναντι 136 όχι και πέντε "παρών", στις 29 Ιουνίου.
Απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε ο βουλευτής Π. Κουρουμπλής, ο οποίος διεγράφη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 154 βουλευτές.
* Κυβέρνηση σε διαρκή ανταρτοπόλεμο

 
Στις 20 Οκτωβρίου 2011 υπερψηφίστηκε με 154 "ναι" και 144 "όχι" σε σύνολο 298 ψήφων το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Εξαίρεση, το άρθρο 37 που καταψηφίστηκε από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Λ. Κατσέλη, η οποία διεγράφη, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να απομείνει με 153 βουλευτές.
Η κα Κατσέλη επέστρεψε στην ΚΟ του κόμματος την επόμενη ημέρα, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Γ. Παπανδρέου.
* Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

 
Η πίεση για το κυβερνών κόμμα, από όλες τις πλευρές έγινε "ασφυκτική". Στους δρόμους, οργισμένοι πολίτες προπυλάκιζαν όποιον πολιτικό συναντήσουν, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν παραίτηση του Παπανδρέου και άμεση διενέργεια εκλογών.
Ιδίως, μετά την αναταραχή που προκάλεσε, εντός και εκτός της χώρας, η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την δανειακή σύμβαση, στις 31 Οκτωβρίου, ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη, που διαφώνησε με την απόφαση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με 153 ψήφους υπέρ, στις 4 Νοεμβρίου, για να συμφωνήσουν δύο ημέρες αργότερα οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σε συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μετά από άνευ προηγουμένου "θρίλερ" όσον αφορά στα ονόματα των εν δυνάμει πρωθυπουργών, με τον Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει τελικά το αξίωμα.
Με την νέα κυβέρνηση συνεργασίας, στις 24 Ιανουαρίου του 2012, διεξήχθη στη Βουλή η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Πολλά άρθρα καταψηφίζονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η διάταξη που αφορούσε την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψηφίστηκε και από βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...