Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου πριν από το εμπάργκο


Ιράν: Απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου πριν από το εμπάργκο

Απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το Ιράν αφού, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, το ιρανικό κοινοβούλιο θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη.

Η Επιτροπή Ενέργειας του κοινοβούλιο «ολοκληρώνει την επεξεργασία νομοσχεδίου για να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπος της επιτροπής.
«Αν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στους Ευρωπαίους, πριν αυτοί εφαρμόσουν τις κυρώσεις», επισήμανε ο ίδιος.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Δευτέρα να επιβάλουν σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αλλά και κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος.
«Το νομοσχέδιο στοχεύει να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη, πριν να ισχύσει το εμπάργκο της ΕΕ», υπογράμμισε ένας άλλος βουλευτής, ο Χασάν Γαφουριφάρντ.
Κάθε νέο πετρελαϊκό συμβόλαιο με το Ιράν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.
Το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως της Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, «οι χώρες που έβαλαν στο στόχαστρο το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παίρνουν ούτε σταγόνα», προειδοποίησε ένας άλλος βουλευτής, μέλος της επιτροπής, ο Νάσερ Σουντανί.
«Αυτό θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώνουν το πετρέλαιό τους πιο ακριβά», τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

tsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...