Σε επιδημία τείνει να εξελιχθεί η ελονοσία στο νομο Λακωνίας με παρόμοια περιστατικά να έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος», στη Λακωνία έχουν καταγραφεί επίσημα 35 θανάτοι από τη νόσο!
Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης με δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο Βήμα FM 99,5 επιβεβαίωσε τα περιστατικά και απέδωσε την εξαρση της ελονοσίας στην μαζική άφιξη αλλοδαπών, κυριως από το Μπαγκλαντές, στη περιοχή.
«Υπάρχει, όντως, πρόβλημα, εδώ και δύο χρόνια, αλλά, κυρίως, από πέρυσι όταν εμφανίστηκαν, σε μια τάση αυξητική της εκδήλωσης, κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τιμοσίδης και πρόσθεσε πως «και στην Αττική υπάρχουν κρούσματα αλλά μεμονωμένα».
«Τα κρούσματα προέκυψαν από την παρουσία μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται και με παράνομο τρόπο στη χώρα μας, ιδιαίτερα στη περιοχή της Λακωνίας, όπου οι συνθήκες να πολλαπλασιαστεί η ελονοσία ευνοούνται», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας και επισήμανε πως έχουν ήδη αρχίσει οι ψεκασμοί.
Τα πρώτα περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εμφανίστηκαν το καλοκαίρι στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 περιφερειακές ενότητες: Ευβοίας, Λαρίσης, Ανατολικής Αττικής, και Βοιωτίας.
Τότε, είχαν διαγνωσθεί συνολικά 28 κρούσματα ελονοσίας, σε Έλληνες που δεν ανέφεραν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές.
Η πραγματικότητα τελικά είναι πολύ χειρότερη αφού ο αριθμός των νεκρών από ελονοσία στην Ελλάδα του 2012 αυξάνεται δραματικά.
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού.
Τα συμπτώματα της νόσου (τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά).
Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (ΚΕΕΛΠΝΟ) πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:
α) Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.
β) Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.
γ) Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου