Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει




Σε Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην athensvoice αποδεικνύεται  η εποχή του «me» έγινε «we». Συμβαίνει μία ανατροπή και το αναποδογυρίζει, μετατρέπεται σε w.  Είναι τόσο απλό. Όσο και η αναζήτηση της ευτυχίας.
Τα πρώτα σημάδια είναι εμφανή και σε παγκόσμια κλίμακα. Η εποχή αλλάζει, το «εγώ» δίνει τη θέση του στο «εμείς». Κυρίως αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της «προσωπικής επιτυχίας και της προόδου». Οι απαντήσεις είναι πολλές και σε προσωπικό επίπεδο διαφορετικές. Έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς τη γενική τάση και σε διεθνές επίπεδο.
Η ερευνητική ομάδα του Future Laboratory διενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Johnnie Walker και κατέδειξε ότι το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιτυχία στη ζωή περνάει μέσα από τη συλλογική και όχι την ατομική εργασία.


Έντεκα χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 25-45 ετών σε 11 χώρες απάντησαν στα ερωτηματολόγια της δημοσκόπησης. Και τα αποτελέσματα;
Έκπληξη! Η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η πιο ρομαντική χώρα, με το 28% των Ελλήνων (σε σύγκριση με το 14% σε παγκόσμιο επίπεδο) να πιστεύει ότι είσαι επιτυχημένος όταν βρεις την αληθινή αγάπη.

Επίσης, το 23% των Ελλήνων (σε σχέση με το 15% σε παγκόσμιο επίπεδο) θεωρεί ότι η αναζήτηση της πραγματικής αγάπης θα είναι ό,τι πιο σημαντικό για το μέλλον.

Ως γνωστόν, τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία.
Και τα υλικά αγαθά δεν σημαίνουν επιτυχία. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ο κόσμος φαίνεται να πιστεύει την παλιά αυτή ρήση – 52% των ερωτηθέντων διεθνώς και 55% στην Ελλάδα. Λίγο παραπάνω για την Ισπανία, όπου το 68% συμφώνησε με αυτή τη θεωρία.


Η έρευνα επίσης έδειξε ότι το 81% των ανθρώπων διεθνώς πιστεύει ότι επιτυχία στη ζωή είναι να μπορείς να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου.

Το 76% πιστεύει ότι για την κατάκτηση της επιτυχίας το ταξίδι είναι το πιο σημαντικό. «Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι», όπως είπε και ο ποιητής…
Παρά τις δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες σε πολλές από τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μόνο ένας στους πέντε (21%) θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει την επιτυχία του εις βάρος των άλλων, γεγονός που τονίζει περαιτέρω τη μετάβαση της κοινής γνώμης από τον ατομικισμό στη συλλογικότητα.

Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μία καλή είδηση. Το μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο ζοφερό όσο φαίνεται – αλλά είναι στο χέρι μας, όλων μαζί, να το σώσουμε.
Αυτό είναι το «we culture».


kala-nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...