Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Άδειοι οι περισσότεροι καυστήρες στις πολυκατοικίες


Άδειοι οι περισσότεροι καυστήρες στις πολυκατοικίες

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να «φλερτάρει» πλέον με το ένα ευρώ, μία στις τρεις πολυκατοικίες φέτος δεν θα παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τους προμηθευτές, η μέση παραγγελία δεν ξεπερνά τα 500 λίτρα, όταν πέρσι έφτανε ακόμα και τα 1.000.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι ένοικοι διαμερισμάτων αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να αναζητούν μόνιμα συμβιβαστικές λύσεις με τους προμηθευτές.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, σόμπες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση στη χρήση ξυλόσομπας κατά 30% και στα καυσόξυλα κατά 50%.
Σύμφωνα με τους έμπορους καυσόξυλων, υπάρχει καινούργιο και μεγαλύτερο πελατολόγιο και μάλιστα πολλοί το έχουν γυρίσει και στη σόμπα. Μάλιστα σε διαμερίσματα όπου υπήρχε υποδοχή για σόμπα πετρελαίου, κάποιοι την έχουν αλλάξει και καίνε πλέον καυσόξυλα.
Σε πλεονεκτικότερη θέση βρίσκονται όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Παρά το υψηλό κόστος εγκατάστασης σε κάποιες περιπτώσεις, η εξοικονόμηση από το Φυσικό Αέριο μπορεί να φτάσει το 20%, από τη χρήση βιομάζας το 50%, ενώ με τους ηλιακούς συλλέκτες καλύπτεται το 30 με 40% της ενέργειας που απαιτείται. Για παράδειγμα μια πολυκατοικία που καταναλώνει 5 τόνους πετρέλαιο το χρόνο, με τη χρήση βιομάζας θα εξοικονομήσει περίπου 2500€.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...