Στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα είναι στραμμένα τα βλέμματα σε Ελλάδα και διεθνή κοινότητα.
Η κυβέρνηση η οποία ένα 24ωρο πριν βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, με βουλευτές του κόμματος και τους υπουργούς να λένε όχι στο δημοψήφισμα και να ζητούνκυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, πρέπει να συγκεντρώσει τα «ναι» από τους μισούς συν έναν παρόντες βουλευτές, και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.
Η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Η δευτερολογία του πρωθυπουργού αναμένεται γύρω στις 11:30 μ.μ ενώ τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ρήξη του κ. Παπανδρέου με ομάδα βουλευτών του κόμματός του, ενώ όσο περνά η ώρα αυξάνονται οι πιέσεις προς την πλευρά του να υποβάλει παραίτηση, αφού λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Τελευταίο δείγμα των ασφυκτικών πιέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ο οποίος αναφέρει ότι μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Άλλωστε και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλοςμε τους Σόιμπλε, Ρεν και Γιούνκερ ανέφερε πως στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης.
Σκληρή κριτική δέχθηκε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόσο από τη Βάσω Παπανδρέου, όσο και από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Αδιευκρίνιστη είναι η στάση που θα κρατήσουν το βράδυ η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη και η Λούκα Κατσέλη, οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στην κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.
Παράλληλα, υπάρχει και η πίεση από την πλευρά βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων που συνυπέγραψαν την Πέμπτη ένα non paper, με το οποίο καλούν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο Γ. Παπανδρέου συζητά μια κυβέρνηση συνεργασίας, με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, ωστόσο λέει ότι «δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;» και επισημαίνει τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».
Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς ζητεί παραίτηση Παπανδρέου και όχι συγκυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει ότι θέλει μια μεταβατική κυβέρνηση με μόνες αρμοδιότητες να περάσει από τη Βουλή τη δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου