Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Διόδια Εγνατίας: Αύξηση 20% από τις 15 Απριλίου και μετά


Διόδια Εγνατίας: Αύξηση 20% από τις 15 Απριλίου και μετά

Αύξηση της τιμής των διοδίων από τα μέσα Απριλίου προβλέπει τελικά η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών για τον καθορισμό των διοδίων τελών της Εγνατίας Οδού, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην «Διαύγεια», έπειτα από αρκετούς μήνες αναμονής.
Σημειωτέον ότι η μη ύπαρξη σταθμών διοδίων – πλην ενός στον Πολύμυλο Κοζάνης – έχει οδηγήσει την εταιρία λειτουργίας της Εγνατίας σε οικονομικό στραγγαλισμό και υπερδανεισμό, ελλείψει άλλων πόρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλου και του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούση για τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη βελτίωση και την επέκταση της Εγνατίας Οδού επιβάλλονται διόδια στα τμήματα:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας – Α/Κ Αράχθου
- Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
- Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμόνα
- Α/Κ Στρυμόνα -Α/Κ Χρυσούπολης
- Α/Κ Χρυσούπολης – Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής

Η απόφαση ορίζει ως χρόνο έναρξης της είσπραξης των διοδίων, «ανάλογα με την ετοιμότητα της εταιρίας», την 15 Οκτωβρίου 2011 και μεταγενέστερα για τους σταθμούς διοδίων των τμημάτων:
- Α/Κ Αράχθου – Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
- Α/Κ Λαγκαδά – Α/Κ Στρυμόνα και
- Α/Κ Χρυσούπολης – Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής
Αντίθετα, ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου «και μεταγενέστερα» για τους σταθμούς:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας – Α/Κ Αράχθου
- Α/Κ Στρυμόνα-Α/Κ Χρυσούπολης
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, όσοι δεν πληρώνουν διόδια καλούνται να καταβάλουν το εικοσαπλάσιο εντός 20 ημέρων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βεβαιώνεται πρόστιμο της Εγνατίας Οδού στο πενηνταπλάσιο της αξίας των διοδίων και θα αποστέλλεται προς είσπραξη στην οικεία ΔΟΥ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «σε περίπτωση που ο χρήστης κατά τη διέλευσή του από το σταθμό διοδίων, δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο «έντυπο αδυναμίας καταβολής», το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο». Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει εντός 20 ημερών την αξία των διοδίων, αλλιώς θα λάβει πρόστιμο από την εφορία.
Επίσης, η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει ότι η Εγνατία Οδός θα μπορεί να εγκαταστήσει ηλεκτρονικές συσκευές για τη βεβαίωση της μη καταβολής διοδίων, αλλά και θα δύναται να προτείνει «ολοκληρωμένο σύστημα εκπτωτικής πολιτικής» για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.
Απαλλαγή από τα διόδια προβλέπεται για τα οχήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα εταιριών οδικής βοήθειας, τα οχήματα της Εγνατίας Οδού, τα επιβατικά που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται από αυτά και στα αυτοκίνητα που ανήκουν σε αναπήρους πολέμου και χρησιμοποιούνται από τους ίδιους.
Την Τετάρτη η εταιρία ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο σταθμός διοδίων της Ανάληψης.


tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...