Σύντομα ίσως οι σαρωτές ίριδας δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν μόνο την ταυτότητά σας αλλά και τη φυλή και το φύλο σας.
Η τεχνολογία, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη και χρειάζεται πολλές βελτιώσεις, θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών Εσωτερικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που θα διεξαχθεί στο Γουόλθαμ της Μασαχουσέτης.
Μοναδικό και αναλλοίωτο χαρακτηριστικό
Τα υπάρχοντα βιομετρικά συστήματα που χρησιμοποιούν σαρωτές ίριδας για την αναγνώριση της ταυτότητας βασίζονται στη «μοναδικότητα» του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού.
Η ίριδα _ η οποία «ελέγχει» το μέγεθος της κόρης και δίνει στα μάτια το χρώμα τους _ αναπτύσσεται κατά το εμβρυϊκό στάδιο και αποκτά ένα πολύπλοκο και μοναδικό για τον καθένα μας «σχέδιο» το οποίο παραμένει το ίδιο ως τον θάνατό μας.
Αντιθέτως το νέο σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα με επικεφαλής τον Κέβιν Μπόιερ, βασίζεται στις ομοιότητες που μπορούν να εντοπιστούν στις ίριδες των ανθρώπων.
Ομοιότητες και διαφορές
Οι συμβατικοί σαρωτές αναλύουν την ίριδα σε 1.024 περιοχές-δείγματα ανιχνεύοντας σε καθεμιά από αυτές πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο οι λεπτές ίνες των ιστών, που είναι γνωστές ως στρώμα, αντανακλούν το σχεδόν υπέρυθρο φως.
Το πρόγραμμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ αναλύει την κάθε περιοχή-δείγμα αναζητώντας στο στρώμα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά _ κηλίδες, γραμμές κ.λ.π. _ ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τις διαφορές της φωτεινότητας σε κάθε περιοχή.
Συγκεντρώνοντας τέτοιου είδους πληροφορίες από τις ίριδες ανθρώπων γνωστής φυλής και φύλου οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ τους.
Στη συνέχεια εφήρμοσαν την τεχνική σε 1.200 άγνωστους ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψει κατά 90% αν η ίριδα ανήκε σε άτομο ασιατικής ή καυκάσιας καταγωγής και κατά 62% αν επρόκειτο για άνδρα ή για γυναίκα.
Ο κ. Μπόιερ και η ομάδα του σκοπεύουν να βελτιώσουν τη μέθοδό τους ώστε να επιτύχουν καλύτερες προβλέψεις, ιδιαίτερα στην αναγνώριση του φύλου όπου η τεχνική δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου